Uitzending
Debat op 2 - Goede zorg is een luxe

Goede zorg is een luxe

Debat op 2

20-11-2013

| 1192 x bekeken | 0 reacties
6
De zorgverzekeraars maken deze week weer bekend hoe hoog de premies zijn. In deze tijden van crisis een kans voor mensen om over te stappen naar een goedkopere verzekering. Voor het basispakket moet dat niet uitmaken, want dat is wettelijk vastgelegd, maar wat krijgen de mensen nog extra? Voor velen is het de keuze vooral hoe en of ze zich aanvullend verzekeren. Hoe meer je wil, hoe duurder het wordt. Maar waar is de grens dan bereikt? Wanneer neem je het risico om je niet aanvullend te verzekeren omdat je het simpelweg niet kan betalen? En is het wel verantwoord om te gokken met je gezondheid? Extra zorg lijkt dan alleen nog betaalbaar voor de rijken, het wordt een luxeproduct.

Voor jongeren die krap bij kas zitten, is er een oplossing. Er zijn zorgverzekeraars die voor jongere mensen die nog gezond zijn goedkopere aanvullende pakketten aanbieden. Een oudere persoon moet voor hetzelfde pakket dan meer betalen, omdat de kans op een slechte gezondheid groter is en de vraag om zorg groter zal zijn. Is dat terecht of zorgt dit juist voor een tweedeling? Is het niet meer solidair om iedereen hetzelfde te laten betalen zodat we de lasten voor goede zorg met elkaar delen?

Zorgt de strijd om de goedkope zorgverzekering voor een tweedeling tussen jong en oud, arm en rijk, gezond en ziek?

De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma. Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Goede zorg is een luxe werd uitgezonden op woensdag 20 november door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie