Vanaf 1 januari 2014 mogen kinderen geen alcohol meer drinken. De minimale leeftijd voor het drinken van alcohol gaat dan van 16 naar 18 jaar. Uit onderzoek blijkt steeds meer hoe schadelijk de gevolgen van alcoholgebruik zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Moeten we kinderen daarom verbieden om alcohol te drinken? Of is dat de betutteling ten top, en kan het geen kwaad zolang het met mate gebeurt?
De burgemeester van Katwijk vreest dat hij de nieuwe leeftijdsgrens niet kan handhaven en wil de grens geleidelijk invoeren. Wie voor 1 januari 16 wordt mag in Katwijk gewoon blijven drinken – het ‘puberpardon’ wordt het al genoemd. Burgemeester Wienen is bang dat jongeren die nu al gewend zijn om te drinken op zoek gaan naar illegaal aanbod als hij ze verbiedt nog een kroeg te bezoeken. Heeft de burgemeester gelijk en is de nieuwe wet niet te handhaven? Of moet hij zich gewoon aan de wet houden en hard optreden tegen de drinkende jeugd?
Hoe houden we onze jongeren überhaupt van de alcohol af? Is een simpele verhoging van de leeftijdsgrens voldoende? Of maken we het gebruik van alcohol er alleen maar aantrekkelijker mee voor jongeren die nu eenmaal graag willen experimenteren? En wat is de rol van de ouders en scholen? Moeten zij kinderen keihard verbieden om alcohol te drinken totdat ze 18 zijn? Of is het juist verstandig om ze onder toezicht van volwassen met alcohol te laten experimenteren? Gaan ze dan later minder snel in de fout?
De presentatie was in handen van
Ghislaine Plag en
Arie Boomsma. Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel De zuipende jeugd werd uitgezonden op woensdag 27 november door de KRO.