Uitzending
Debat op 2 - Populisme: vloek of zegen?

Populisme: vloek of zegen?

Debat op 2

13-11-2013

| 3845 x bekeken | 0 reacties
4
Samenwerken met de PVV doen veel partijen in Den Haag liever niet. Maar voor de Europese verkiezingen volgend jaar lijkt Geert Wilders wel partners te vinden. Woensdag ontvangt hij de rechtse Franse politicus Marine Le Pen, partijvoorzitter van Front National. De partij van Wilders gaat wellicht straks op in een nationalistisch, rechts-extreem blok met partijen uit Italië, België, Zweden en Oostenrijk.

Veel mensen gruwelen van deze eventuele samenwerking. Front Nationaal ontkende tot voor kort nog de holocaust en had een fel anti-homostandpunt. Is de PVV –momenteel de grootste partij in de peilingen- aan het radicaliseren? Ging het voor veel politici en burgers al ver dat de partij een Polen-meldpunt begon, hoe zullen de mensen nu reageren? Zal de moslimhaat toenemen? Worden nog meer groepen in de hoek gezet? Of voelt Geert Wilders nu juist perfect de onvrede aan bij mensen als het gaat om integratie, islam en Europa. Geeft hij niet meer dan een stem aan de gevoelens van de mensen? Als hij radicaliseert, dan doen wij dat ook. Misschien heeft de Raad van Europa wel gelijk als zij constateren dat racisme nog teveel voorkomt in onze maatschappij.

Een stem geven aan de ongenoegens die leven in de samenleving wordt door veel mensen afgedaan als populisme en ‘politiek van de onderbuik’. Maar is het niet juist goed om te verwoorden wat mensen voelen. Is dat niet juist de taak van een politicus: verwoorden van wat de mensen denken? En als populisme al een vies woord is, maakt iedere politicus in Den Haag er al inmiddels geen gebruik van? Hebben partijen als de VVD, PvdA en CDA niet gewoon al standpunten van de PVV overgenomen? Is het populisme niet gewoon een prachtige manier om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen? Misschien is het zo juist geen gevaar, maar een zegen voor onze democratie.

De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma. Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Populisme: vloek of zegen? werd uitgezonden op woensdag 13 november door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie