Uitzending
Debat op 2 - Angst voor Bulgaren en Roemenen

Angst voor Bulgaren en Roemenen

Debat op 2

11-12-2013

| 1951 x bekeken | 3 reacties
4
Volgens de PVV wordt 2014 een rampjaar. De partij verwacht een grote toestroom van Roemenen en Bulgaren naar ons land. Vanaf 1 januari mogen zij zonder werkvergunning in de EU aan de slag.

Ook minister Asscher van Sociale zaken is bezorgd, hij sprak zelfs over ‘code oranje’. Hij vreest dat de Oost-Europese werknemer de Nederlander van de arbeidsmarkt verdringt.

Is die angst terecht? Zullen de Bulgaren en Roemenen alle banen in de tuinbouw, transport en de bouw gaan inpikken? Of zijn ze hier juist van harte welkom om het zware en vieze werk doen waar de Nederlander toch geen zin in heeft?

Er gaan stemmen op om deze Oost-Europeanen minder rechten te geven als ze hier komen: niet te snel een werkloosheidsuitkering, geen huursubsidie. Discrimineren we hiermee deze Oost-Europese werknemers niet? Of is het gewoon noodzakelijk om deze mensen minder sociale zekerheid te bieden, we hebben hier immers met een half miljoen werklozen al genoeg aan ons hoofd.

En hoe gaan we met deze Oosteuropese werknemers om? Sommige Polen werken voor een paar euro per uur in de bouw of op de vrachtwagen? Buiten we deze mensen niet teveel uit? En als we dat zo erg vinden, wat doe je dan als zo’n harde werker bij jou thuis de badkamer wil opknappen voor een zacht prijsje?

Een discussie tussen Oost-Europeanen, bezorgde werknemers en politici.

De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma. Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Angst voor Bulgaren en Roemenen werd uitgezonden op woensdag 11 december door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie