Uitzending
Debat op 2 - Studeren alleen nog voor rijken?

Studeren alleen nog voor rijken?

Debat op 2

13-10-2012

| 1463 x bekeken | 0 reacties
7
Studenten moeten gaan lenen om hun studie te betalen. Vanaf september 2014 wordt de studiefinanciering omgezet in een sociaal leenstelsel. Dat hebben PvdA en VVD besloten in de formatieonderhandelingen. Studentenorganisaties zijn boos. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is ‘woedend’ over het ‘sluwe plan’ van PvdA en VVD. Door de plannen zullen studenten jaarlijks zo’n 3000 euro extra moeten lenen om hun studie te kunnen betalen. En daarmee is het hoger onderwijs niet meer toegankelijk voor iedereen, aldus de LSVb.

Is het goed dat studenten zelf gaan opdraaien voor de kosten van hun studie? Of zullen jongeren door het leenstelsel minder snel gaan studeren, bang voor een torenhoge schuld? Is studeren daarmee alleen nog weggelegd voor de kinderen van rijke ouders? Of is het juist terecht dat we niet allemaal mee hoeven betalen aan de studie van mensen die later toch genoeg gaan verdienen?

En wat zijn de gevolgen voor de ouders? Zullen zij accepteren dat hun kinderen met een hoge schuld hun studie afronden? Of zullen zij zich gedwongen voelen hun kinderen te ontlasten door nog meer voor de studie te gaan betalen?

En ook belangrijk: Wat zijn de gevolgen voor Nederland kennisland als er inderdaad minder mensen besluiten te gaan studeren?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Studeren alleen nog voor rijken? is uitgezonden op zaterdag 13 oktober door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie