Uitzending
Debat op 2 - Beloon gezond gedrag

Beloon gezond gedrag

Debat op 2

22-9-2012

| 1246 x bekeken | 0 reacties
4
Wie gezond leeft betaalt minder zorgkosten. Dat idee heeft Menzis gelanceerd. Wie veel sport en niet rookt kan bij de zorgverzekeraar punten sparen, met deze punten hoef je bijvoorbeeld minder eigen risico te betalen.
Menzis wil door gezond gedrag te belonen de kosten voor de gezondheidszorg verminderen. Hun klanten vullen een vragenlijst in waarin ze vermelden hoe vaak ze sporten en of ze wel eens een sigaretje opsteken. Maar ook of ze aan mantelzorg doen of orgaandonor zijn.

Helpt het om mensen gezonder te krijgen door goed gedrag te belonen? Komt er dan geen straf op ziek zijn? En zouden we niet juist slecht gedrag moeten bestraffen: roken, drinken en slecht eten gewoon veel duurder maken?
Of is belonen en straffen helemaal in tegenspraak met het uitgangspunt van de zorg: iedereen is solidair met elkaar, wat voor leven je ook leidt.

En wat is de rol van de verzekeraar? Worden zij een soort gezondheidspolitie nu zij precies weten wat je wel en niet doet? Gaan ze controleren of je inderdaad thuis onder afzuigkap een sigaretje opsteekt? Een wijntje drinkt? Naar de sportschool gaat? Gaan bedrijven zich niet veel te direct met ons gedrag bemoeien?

Of gaan bedrijven en overheid lang niet ver genoeg. Kunnen we een voorbeeld nemen aan burgemeester Bloomberg van New York. Hij heeft grote frisdrankbekers verboden, en zou het liefst ook de grote hamburgers en het roken nog drastischer aanpakken.
Mag je baas op je werk je aanspreken als je niet sport of te dik bent?

Wie slecht leeft zal boeten, wie goed leeft wordt beloond. Is dat de toekomst?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Beloon gezond gedrag is uitgezonden op zaterdag 22 september door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie