Uitzending
De wandeling - Heleen en Arie van der Stoep

Heleen en Arie van der Stoep

De wandeling

1-10-2010

| 3846 x bekeken | 2 reacties
5
Slechts één op de twintig Nederlanders heeft vastgelegd wat zijn of haar wensen zijn ten aanzien van het levenseinde. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt dat te weinig en is een campagne gestart om mensen er op te wijzen dat het van groot belang is een wilsverklaring te ondertekenen. Een van de mensen die geen wilsverklaring had, was Judith van der Stoep. Op 32-jarige leeftijd raakt ze in coma na een zelfmoordpoging. Een coma waar ze nooit meer uit zal komen. Haar familie wil haar laten sterven. Het ziekenhuis denkt daar in eerste instantie anders over, omdat Judith geen wilsverklaring heeft getekend. In KRO De Wandeling praat Hella van der Wijst met de ouders van Judith, Heleen en Arie van der Stoep, over het gevecht om hun dochter te laten sterven.

Judith heeft een moeilijk leven. Volgens haar ouders is Judith na een verkrachting op haar dertiende nooit meer de oude geworden. Haar hele leven is een gevecht om te blijven functioneren. “De enige reden waarom ik nog verder ga,” vertelt ze haar moeder, “is vanwege de kinderen.” Als haar ex kort daarna haar kinderen ontvoert, ziet Judith geen uitweg meer en spuit insuline in.

Als ze wordt gevonden, ligt ze al in coma. De artsen zien haar toestand somber in. Door de insuline heeft ze een ernstige beschadiging aan haar hersenen opgelopen. De familie van Judith wil absoluut niet dat ze in een verpleeghuis belandt waar ze jarenlang in coma zou liggen. Heleen: “We wisten dat ze dat nooit zo zou willen, alleen had ze het niet vastgelegd.”

De familie vraagt de arts of de voedingsondes kunnen worden verwijderd. Hij twijfelt, omdat Judith zo jong is en ze zal sterven doordat ze geen voedsel en vocht meer krijgt toegediend. Uiteindelijk gaat de neuroloog overstag en vraagt hij Heleen en Arie of ze op papier willen zetten dat Judith deze situatie niet had gewild. Arie: “Dan schrijf je dus het doodvonnis van je dochter.” Er volgt, nadat de voedingssondes zijn verwijderd, een pijnlijk proces. Heleen: “De versterving was onmenselijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor het personeel.” Arie vult aan: “Judith heeft haar hele leven gevochten om er boven op te komen. Zelfs om dood te gaan moest ze nog vechten.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Heleen en Arie van der Stoep is uitgezonden op vrijdag 1 oktober door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie