Uitzending
De wandeling - Javier Guzman

Javier Guzman

De wandeling

5-11-2010

| 4571 x bekeken | 1 reacties
9
In de Maand van de Spiritualiteit (november), die als thema heeft ‘Tijd maken’, gaat Hella van der Wijst met bekende Nederlanders op weg naar bedevaartsoord Santiago de Compostela. Op vrijdag 5 november ontmoet ze op deze eeuwenoude pelgrimsroute cabaretier Javier Guzman. De 33-jarige Javier laat tijdens deze mini-pelgrimage zijn hectische leven én luidruchtigheid even achter zich en geeft zich over aan de stilte van deze spirituele weg. Zijn Spaanse bloed blijkt als hij voor Hella de flamenco danst...

Javier Guzman trapt af in het pittoreske Franse dorpje Saint-Jean-Pied-de-Port, het startpunt van de Camino Francés. Deze route leidt van de Franse grens naar einddoel Santiago de Compostela. Op weg naar de Spaanse grens praat Javier met Hella over zijn jeugd in Spanje, zijn zoektocht naar geluk en zijn nieuwe show ‘Oorverdovend’. Tijdens zijn mini-pelgrimage stelt de energieke cabaretier zich als doel zijn voortdurende gedachtestroom stop te zetten. “Ik zit mezelf continu in de weg. Daar moet ik eens mee ophouden.” Hij vertelt over de moeizame relatie met zijn inmiddels overleden vader en over zijn eigen vaderschap.

Javier kampte jarenlang met een ernstig alcoholprobleem. Eerder dit jaar had hij na ruim vier jaar onthouding een flinke terugval en dronk hij tien dagen aaneensluitend. Tijdens een optreden in Gent ging het mis. “Het was niet meer Javier speelt Javier, maar daar stond alleen Javier.” Dit voorval opende Javiers ogen. “Ik kwam erachter dat ik eerst iemand moet zijn naast het podium, voordat ik iemand kan zijn op het podium. Vóór Gent heb ik me altijd verdoofd en gepijnigd om mijn denken stop te zetten, nu ga ik eindelijk voor mijn eigen geluk.”

Deze aflevering met Javier Guzman is de eerste in een reeks van vier uitzendingen waarin Hella van der Wijst op weg gaat naar Santiago de Compostela met bekende Nederlanders. Na Javier volgen bioloog en schrijver Midas Dekkers, zangeres Wende Snijders en entertainer Hans Kazàn.

Presentatie: Hella van der Wijst.

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Javier Guzman is uitgezonden op vrijdag 5 november door de KRO. Te gast was Javier Guzman. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie