Uitzending
De wandeling - Juliette

Juliette

De wandeling

10-9-2010

| 2278 x bekeken | 0 reacties
8
Als de natuur zijn werk had gedaan, was Juliette een jongen geworden. Juliette is één van de paar honderd vrouwen in Nederland met AOS ofwel een intersekse aandoening. In de pubertijd krijgt Juliette van de artsen te horen dat ze er maar beter niet over kan praten, omdat er geen andere meisjes zoals zij zouden zijn. In de eerste uitzending van KRO De Wandeling in het nieuwe seizoen vertelt Juliette over het grote geheim dat ze jarenlang bij zich droeg.

Bij de geboorte van Juliette is niks zichtbaar. “Ik was gewoon een meisje.” Als Juliette niet gaat menstrueren dringt haar moeder aan op onderzoek. De artsen vertellen Juliette dat haar baarmoeder en eierstokken vergroeid zijn tot een tumor, waardoor die verwijderd moeten worden. Daardoor zou ze geen kinderen kunnen krijgen. Later blijkt de reden voor haar operatie een heel andere oorzaak te hebben…

Rond haar twintigste gaat Juliette zelf op zoek naar wat er met haar aan de hand is. Ze komt terecht bij een arts die gespecialiseerd is in het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom (AOS). “Hij heeft mij uitgelegd hoe het zit. Ik heb het manlijke XY-chromosoom, in plaats van het vrouwelijke XX-chromosoom, maar ben toch geen jongen geworden. Ik ben namelijk ongevoelig voor het manlijke hormoon en ben me dus gaan ontwikkelen richting een meisje. En zo voel ik me ook.”

Juliette schrikt van de diagnose, maar besluit een hele tijd niets met de nieuw verworven kennis te doen. Totdat ze in 2000 hoort van een bijeenkomst voor vrouwen met dezelfde aandoening. “Er viel een enorme last van mijn schouders. Ik ben opgegroeid met het idee: ik ben vreemd en ik ben de enige. Ik ben altijd bang geweest voor bevestiging daarvan.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Juliette is uitgezonden op vrijdag 10 september door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie