Uitzending
De wandeling - Martin Melchers

Martin Melchers

De wandeling

16-7-2010

| 3390 x bekeken | 0 reacties
8
Presentator Hella van der Wijst wandelt vrijdag 14 mei samen met de eigenzinnige stadsecoloog Martin Melchers op avontuur in de stad Amsterdam. Ze gaan op zoek naar natuur in en rondom onze hoofdstad. Een tocht langs een mussenkolonie die belaagd wordt door de grootste moordenaar in de stad: de kat; langs een broedende meerkoet op een bootje in de gracht en exotische Chinese wolhandkrabben die leven in de grachten en het IJ.

Hij is net een paar maanden met pensioen, maar Martin Melchers werd 17 jaar geleden de eerste stadsecoloog van Amsterdam en zorgde er mede voor dat Amsterdam nu één van de best onderzochte stedelijke naturen ter wereld heeft. “In Amsterdam is qua natuur veel meer te beleven dan op het platteland. De stad is rijk aan allerlei soorten maar je moet het willen zien. In het IJ zitten vissen, krabben en zeldzame schelpen uit de hele wereld. Als stadsecoloog inventariseer ik en breng de natuur in kaart. Als er dan grote bouwprojecten op stel staan, kan ik waarschuwen: let op, je zit wel in het gebied van de wezel. Moeten we daar geen rekening mee houden?”

Martin brengt zijn jeugd door op de spuitvelden van Amsterdam. “Dat was ons terrein. We verkenden de wildernis en zaten met schuiltentjes in de buurt van vogelnesten die we nauwlettend in de gaten hielden. Ik heb een onverzadigbare nieuwsgierigheid om daar bij te zijn. Dat is vitamine G van Groen. Ik heb die natuur nodig, anders kan ik de stad niet aan. Ik laad me op in de natuur. Als jij een nestje vosjes ziet, denk je ook niet aan je boodschappenlijstje. Dan ben je een beest dat loert naar een ander beest. Dan verdwijn je even in de natuur.”

Tijdens de wandeling vinden Hella en Martin een aangereden haas. Dat hoort bij het leven, volgens natuurliefhebber Martin. “ In de natuur ga je dood en blijf je liggen en word je in het geheel opgenomen. En een jaar later groeien er plantjes waar jij bent doodgegaan. Dat is het leuke van leven op aarde: er gaat niets af.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Martin Melchers is uitgezonden op vrijdag 14 mei door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie