Uitzending
De wandeling - Francine van der Velde

Francine van der Velde

De wandeling

17-9-2010

| 3965 x bekeken | 0 reacties
8
Francine van der Velde (49) is vijftien als haar vader, en de andere 59 bemanningsleden en passagiers, in 1975 omkomen bij een vliegtuigongeluk voor de kust van Libanon. Over de oorzaak van het ongeluk is niets bekend, wordt er gezegd. De nabestaanden leven jarenlang in de veronderstelling dat er ook nooit lichamen zijn geborgen. Totdat Francine in 2007 op internet een stuk leest waaruit blijkt dat kort na het ongeluk 37 lijken uit zee zijn gehaald. Nu wil Francine weten wat er met haar vader Koop is gebeurd en probeert ze zijn laatste rustplaats te achterhalen. In KRO De Wandeling van 17 september praat Hella van der Wijst met Francine over haar zoektocht naar de waarheid.

Francine van der Velde groeit op in Libanon, waar haar vader voor een internationaal bedrijf werkt. Als ze op vakantie is in Nederland besluit het gezin van Francine niet meer terug te keren naar het door een burgeroorlog verscheurde Libanon. Haar vader gaat nog één keer heen om zaken af te handelen. Vanwege de oorlog zijn er geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Koop van der Velde vertrekt daarom met de KLM naar Boedapest, om daar met de Malev 240 verder naar Beiroet te vliegen.

Na aanvankelijke verwarring of haar vader wel of niet aan boord zit, krijgt de familie van Francine het bericht dat haar vader is omgekomen, omdat het vliegtuig is neergestort. Francine: “De mensen van Malev zeiden: ‘Het spijt ons, maar het is niet onze schuld, want de piloten waren zeer ervaren en het vliegtuig was een jaar oud. Niks wijst op een technisch mankement en we kunnen er helaas niks aan doen.’ Ze legden de telefoon neer en we hoorden niets meer. Nooit meer.”

Het leven van Francine neemt uiteindelijk weer een normale wending. Tot 2007, als ze een bericht leest op internet, waarin staat dat het ongeluk met de Malev 240 mogelijk een aanslag is geweest, én er 37 van de 60 lichamen geborgen blijken te zijn. De kans dat het lichaam van de vader van Francine daar tussen ligt is groot. Ze wil nu weten wat er met haar vader is gebeurd en is op zoek naar het mogelijke graf van haar vader.

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Francine van der Velde is uitgezonden op vrijdag 17 september door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie