Uitzending
De wandeling - Hella op zoek naar de schoonheid van de duisternis

Hella op zoek naar de schoonheid van de duisternis

De wandeling

29-10-2010

| 1545 x bekeken | 0 reacties
7
Vandaag een bijzondere nachtwandeling. Hella wandelt samen met de ambassadeur van de nacht en lichthinder-deskundige Wim Schmidt op de donkerste plek van Nederland: het Waddeneiland Schiermonnikoog. Samen zullen zij deze nacht de schoonheid van de duisternis ervaren. Aanleiding voor deze bijzondere wandeling is de ‘Nacht van de Nacht’, die op 30 oktober voor de zesde keer wordt georganiseerd.

“Duisternis is een oerwaarde, die net als stilte beschermd moet worden”, zegt Wim Schmidt. Als jongen van veertien bouwde hij al zijn eigen kijkertje om naar de sterrenhemel te kijken. Tegenwoordig doet hij onderzoek naar de lichtvervuiling in Nederland. Nederland staat in de top drie van meest verlichte landen ter wereld. Vooral de verlichting van tuinbouwkassen, sportvelden en reclame zijn hier de oorzaak van. Te veel licht kan schadelijk zijn voor mens en dier. Dieren worden door het vele licht helemaal in de war gebracht en ook de gezondheid van mensen kan hierdoor gevaar lopen.

Wim Schmidt houdt van de schemer en de duisternis. Voor hem heeft de duisternis een bijzondere waarde. “Als het schemerig wordt, komt onze gestresste maatschappij tot rust. Ik geniet van de nacht en kijk naar de sterren. In het verlichte Utrecht kan ik op een heldere nacht nog maar zo’n 50 sterren zien, maar op het donkere Schiermonnikoog kun je er zo’n 3000 zien.” Daarom vindt hij het belangrijk dat de duisternis beschermd en herwaardeerd wordt.

Via de ‘Nacht van de Nacht’ willen de Provinciale Milieufederaties in samenwerking met Stichting Natuur en Milieu aandacht vragen voor de lichtvervuiling in Nederland en laten zien hoe mooi en belangrijk de duisternis is. Verspreid over het hele land vinden er op 30 oktober allerlei nachtactiviteiten plaats.

Presentatie: Hella van der Wijst.

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Hella op zoek naar de schoonheid van de duisternis is uitgezonden op vrijdag 29 oktober door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie