Uitzending
De wandeling - Rein Gerritsen

Rein Gerritsen

De wandeling

1-5-2009

| 5118 x bekeken | 1 reacties
8
Rein Gerritsen (1959) is tegenwoordig filosoof en vader van twee kinderen. Vijfentwintig jaar geleden was dat wel anders: toen scharrelde hij zijn kostje bij elkaar met inbraken en bankovervallen. In KRO De Wandeling praat Hella van der Wijst op 1 mei met Rein Gerritsen over zijn bizarre levensverhaal. ‘Mijn geweten was met onbetaald verlof.’

Op zijn tweeëntwintigste zit Rein achter het stuur en krijgt een vreselijk auto-ongeluk, waarbij zijn moeder en halfbroer omkomen. In de eenzame periode vol schuldgevoelens die daarop volgt, wordt hij psychotisch en raakt verzeild in het criminele milieu. “Ik heb het eigenlijk nooit voor het geld gedaan. Mijn moeder was dood, mijn broer was dood, en ik was de enige overlevende. Wat moet je dan met geld? Ik stal voor de kick.”

Na een jaar wordt hij opgepakt en veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. Als hij vrijkomt, gaat hij wijsbegeerte studeren. “Ik lever een voortdurend gevecht tegen een cynische visie op wat het leven te betekenen heeft. Het beste geneesmiddel is de filosofie.” Rein werkt nu als freelance publicist en geeft scholieren voorlichting. “Je kunt in Nederland heel snel in de goot terecht raken, eruit komen is veel moeilijker. Maar het is wel mogelijk.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Rein Gerritsen is uitgezonden op vrijdag 1 mei door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie