Uitzending
De leugen regeert - 7-3-2008

7-3-2008

De leugen regeert

1515 x bekeken | 0 reacties
6
Een reportage over een cartoon in NRC-Next
Mag God een zendmast pijpen? Cartoonist Paul Steenhuis van NRC-Next vindt deze blasfemie geen probleem. 'Het was een satirisch grapje dat ging over de pornofilm Deep Throat', zegt hij. Bas Plaisier, secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland, ziet de humor er niet van in en stelt dat het protestantse volksdeel zich gekwetst voelt.

Een gesprek met Midden Oosten-deskundige Bertus Hendriks
De film Fitna van Geert Wilders houdt in de islamitische wereld de gemoederen ook bezig. Anders dan in Nederland bestaat daar nauwelijks persvrijheid en staan vrijwel alle media onder staatscensuur. Hoe wordt er in die landen over de film van Wilders bericht?

Een gesprek met journalist en schrijver Eric Smit
Hij heeft een stichting opgericht om zich te wapenen tegen een schadeclaim van zakenvrouw Nina Brink. Begin 2005 schreef Smit in het blad Quote een achtergrondartikel over Nina Brink die volgens de journalist een SM-relatie met een voormalige president-commissaris van World Online zou hebben gehad. Sindsdien wordt hij achtervolgd door privé-detectives, aangiftes en juridische claims. Volgens Smit krijgen journalisten steeds vaker te maken met dit soort vermogende mensen die hen met schier oneindige juridische middelen intimideren. Gezien de vaak hoge kosten van dergelijke juridische procedures zijn kranten steeds minder geneigd om hun journalisten te verdedigen. 'Dit gaat ten koste van de onderzoeksjournalistiek', stelt Eric Smit.

Volgens TROS Radar is de hybride auto Toyota Prius helemaal niet zo milieuvriendelijk als door de fabrikant wordt voorgesteld. Dat is veel Prius-rijders in het verkeerde keelgat geschoten.

In de Mediaraad zitten: hoofdredacteur van NRC Handelsblad Birgit Donker en EO-radiopresentatrice Elsbeth Gruteke.

Presentatie: Felix Meurders.

Deze uitzending van het programma De leugen regeert is uitgezonden op vrijdag 7 maart door de VARA, de EO en de TROS. Te gast waren Eric Smit, Bertus Hendriks, Elsbeth Gruteke, Birgit Donker en Bas Plaisier. De presentatie was in handen van Felix Meurders.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie