Uitzending
De leugen regeert - 14-3-2008

14-3-2008

De leugen regeert

2588 x bekeken | 0 reacties
6
Guus Kouwenhoven
Het Gerechtshof in Den Haag heeft Guus Kouwenhoven vrijgesproken van het medeplegen van oorlogsmisdrijven in Liberia. Ook acht het Hof de zakenman niet schuldig aan illegale wapenhandel en smokkel in Liberia. Kouwenhovens advocaat Inez Weski meent dat de media in deze zaak slecht werk hebben afgeleverd. Zij hebben niet aan waarheidsvinding gedaan en niet de moeite genomen om de belastende feiten te checken. Eén van de weinigen die wel bronnenonderzoek deed, Nieuwe Revu-journalist Arnold Karskens, citeerde volgens Weski personen die niet bestonden, of volstrekt onbetrouwbaar waren. Weski en Karskens treden met elkaar in debat.

Alistair Campbell
Exclusief interview met Alistair Campbell, de voormalige woordvoerder van Tony Blair. Hij werd wel de andere hersenhelft van Tony Blair genoemd en stond bekend als een slimme mediamanipulator. Campbell gaat in op de ongemakkelijke relatie tussen de pers en de politiek. Volgens hem gaat het in de media alleen nog maar om wie de eerste is en niet meer wat de feiten zijn. Door de snelheid zijn media ook vrijwel uitsluitend in de korte termijn geïnteresseerd. Politici gedragen zich daar te veel naar. Ze richten zich niet meer op de lange termijn op een manier die aanslaat bij het grote publiek. Media-adviseur Ton Elias, politiek verslaggever van het RTL Nieuws Frits Wester en hoofdredacteur van het NOS-journaal Hans Laroes reageren op de uitspraken van Campbell.

Cornald Maas
Journalist en schrijver Cornald Maas schrijft maandelijks de rubriek Verlies in het glossy tijdschrift Linda. Deze maand had hij een interview met de moeder van de overleden actrice Frederique Huydts. Even later bleken grote stukken van het interview in de Privé te staan. Dat was zonder toestemming van Cornald Maas en tegen de zin van de geïnterviewde. Maar Cornald Maas kan er niets aan doen, Privé beroept zich op het citaatrecht. Een filmpje over deze kwestie.

In de Mediaraad: oud-Amerika-correspondent en journalist Max Westerman en Frits van Exter, tijdelijk adviseur van de

Presentatie: Felix Meurders.

Deze uitzending van het programma De leugen regeert is uitgezonden op vrijdag 14 maart door de VARA. Te gast waren Frits Wester, Max Westerman, Ton Elias, Arnold Karskens, Hans Laroes, Frits van Exter en Inez Weski. De presentatie was in handen van Felix Meurders.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie