Uitzending
Altijd Wat - 3-7-2012

3-7-2012

Altijd Wat

987 x bekeken | 0 reacties
6
Dinsdag 3 juli in Altijd Wat

Deze zomer gaan we met vier mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht door oorlog en geweld terug naar hun vaderland. Allemaal proberen ze op hun eigen manier de achtergebleven mensen in dat land te helpen.

De eerste reisreportage wordt op 3 juli uitgezonden en gaat over de 30-jarige Afghaanse Nederlander Arash Kargar. “Het is voor het eerst in 15 jaar dat ik hier terugben en het voelt als thuiskomen.” Arash Kargar loopt door het appartement in Kaboel waarin hij ooit woonde met zijn ouders. Vanaf het balkon zag hij hoe mensen op straat werden gebombardeerd. “Pas nu ik volwassen ben, besef ik wat ik heb meegemaakt.” In Nederland heeft Arash een succesvol bestaan opgebouwd en toch is hij terug in Afghanistan om zijn voormalige landgenoten te helpen. “Ik voel een plicht om ze te helpen, want ik weet wat hier voor afschuwelijke dingen zijn gebeurd.”

Samen met een groepje andere Afghaans-Nederlandse studenten richtte Arash Paymaan op. Met deze stichting worden 35 arme kinderen gefinancierd om naar school te gaan. “Het is kleinschalig, maar zonder onze hulp zouden ze gedwongen zijn om te bedelen”, zegt Arash. Tijdens zijn bezoek aan de kinderen blijkt hoe hard het dagelijkse leven in Afghanistan kan zijn. Arash komt erachter dat een van de meisjes uit zijn schoolprogramma niet meer naar de lessen komt. Het blijkt dat ze als 13-jarige is uitgehuwelijkt.

Daarnaast aandacht voor de stad Emmen. In de jaren zestig was het de modelstad, de proeftuin van Nederland waar het nieuwe wonen, in nieuwbouwwijken met woonerven, werd gepredikt. De hele wereld kwam kijken. Het zou het Noordoosten van Nederland een nieuwe impuls moeten geven. Het liep anders. Nu is het de meest onaantrekkelijke stad om naar toe te trekken. Wat is er gebeurd met Emmen?

Tot slot het laatste portret uit de rubriek Zing Vecht Huil Bid van een sporter die naar de Olympische Spelen of Paralympische Spelen in Londen gaat. Deze week de taekwondo-speler Tommy Mollet.

Deze uitzending van het programma Altijd Wat is uitgezonden op dinsdag 3 juli door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie