Uitzending
Altijd Wat - 10-7-2012

10-7-2012

Altijd Wat

1160 x bekeken | 0 reacties
6
Dinsdag 10 juli in Altijd Wat

Altijd Wat gaat deze zomer met vijf mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht door oorlog en geweld terug naar hun vaderland. Allemaal proberen ze op hun eigen manier de achtergebleven mensen in dat land te helpen.

Voor de tweede reportage van de serie gaat Altijd Wat met een Iraakse kunstenaar terug naar het noorden van Irak. Gevangengenomen, jarenlang gemarteld maar hij overleefde het schrikbewind van Saddam Hussein. Op een haar na, dat wel. Want de verschrikkingen in onder meer de Abbu Graib gevangenis in Bagdad houden Hoshyar Rasheed nog regelmatig uit zijn slaap. Inmiddels is hij succesvol kunstenaar in Nederland. Zijn organische sculpturen hebben van het Gerbrandy park in Amsterdam een attractie gemaakt. Maar de kroon op zijn werk moet nog komen. De 40-jarige Koerd wil door middel van kunst de ziel en de identiteit teruggeven aan zijn land. Uit brons gegoten portretten van Koerdische klassieke dichters moeten een land in opbouw kracht geven. ďDe dichters hebben ons geleerd wie we zijn en hoe we moeten leven,Ē aldus Hoshyar Rasheed.

Daarnaast houdt Altijd Wat deze week de zorgkosten tegen het licht. Voor het eerst in de geschiedenis is de zorg de grootste kostenpost van ons land. De minister vindt dat wij als patiŽnten om de keukentafel onze rekeningen door moeten nemen zodat we ons meer bewust worden van de kosten. Is dat terecht? Wat is bijvoorbeeld de rol van de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen en de overheid zelf? Altijd Wat spreekt deze week met verzekeraars en artsen over de perverse prikkels in ons zorgsysteem.

In de rubriek Zing Vecht Huil Bid een portret van kunstenaar, fotograaf en verzamelaar Pet van de Luijtgaarden. Hij is geÔntrigeerd door de verzameldrift van vele Nederlanders en bouwt van 1001 verzamelingen een 100 meter lange Gulliver, naar de hoofdpersoon uit Gullivers reizen, van Jonathan Swift. Van de Luijtgaarden wil laten zien dat we in een gigantische consumptiemaatschappij leven en vraagt zich af of we nog wel werkelijk iets nodig hebben.

Deze uitzending van het programma Altijd Wat is uitgezonden op dinsdag 10 juli door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie