Uitzending
Ziel en Zaligheid - Op bedevaart

Op bedevaart

Ziel en Zaligheid

24-6-2009

| 1292 x bekeken | 0 reacties
6
Ziel en Zaligheid is een reeks over volksdevotie in de Lage Landen. Zeven weken lang bij het RKK, met boeiende, interessante en ontroerende verhalen. Het volksgeloof bloeit.

Waarom
Pelgrimeren, ter bedevaart gaan is van alle tijden. Het is ook in deze tijd weer populair. Zoals naar Santiago de Compostela. Duizenden mensen lopen jaarlijks naar dit bedevaartsoord in Noord-West Spanje. Een groepje pelgrims uit het Vlaamse Hoegaarden vertelt over hun motieven en we zien beelden van hun tocht en aankomst in deze bedevaartplaats van Sint Jacobus.

Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw
Een oude traditie is de bedevaart van het Brabantse plaatsje Eersel naar de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw in Werbeek. Onderweg is een feestelijke ontvangst op het stadhuis van Retie met een hulde aan de Vlaamse gastheren door het gilde met vendelzwaaiers uit Eersel.

Maria van Loreto
Een grensoverschrijdende pelgrimstocht is er ook jaarlijks tussen Noorbeek in Zuid Limburg en het Belgische Visť. Op 15 augustus trekken de pelgrims door de fraaie Voerstreek naar het kapelletje van Maria van Loreto op een heuvel bij dit stadje vlakbij Luik. Op deze feestdag van Maria ten Hemelopneming is het er rond deze kapel een feestelijke kermis.

Maria door Vlaanderen
Tot slot gaan we naar het plaatsje Boom bij Antwerpen. Daar trekken uit maar liefst 130 dorpen en steden groepen gelovigen naar toe met even zoveel Mariabeelden. Het is de feestelijke afsluiting van de manifestatie: Maria door Vlaanderen, die een jaar heeft geduurd. Hans Geybels, woordvoerder van de Belgische kardinaal Danneels geeft uitleg over de betekenis van pelgrimeren in deze laatste aflevering van de serie over volksgeloof.

Deze uitzending van het programma Ziel en Zaligheid met de titel Op bedevaart is uitgezonden op woensdag 24 juni door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie