Uitzending
Ziel en Zaligheid - Gestalten van God

Gestalten van God

Ziel en Zaligheid

1-7-2009

| 1170 x bekeken | 0 reacties
7
In deze aflevering geven verschillende deskundigen uit Nederland en Vlaanderen hun visie op de toegenomen belangstelling voor volksdevotie in de lage landen.

Sint-Jansprocessie
Tijdens de jaarlijkse Sint-Jansprocessie in Laren constateert en beschrijft Peter Jan Margry, onderzoeker aan het Meertensinsituut in Amsterdam, de opleving van de behoefte aan processies en andere uiterlijke rituelen binnen de katholieke geloofsgemeenschap.

Vlaanderen
In de drukbezochte Mariabedevaartsplaats Scherpenheuvel geeft de woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie Hans Geybels de verschillen aan tussen geloof en bijgeloof. De Vlaamse schrijver over heiligenboeken Jo Claes beschrijft verschillende soorten heiligen.

Privédevotie
Een moeder en dochter vertellen thuis over het branden van kaarsen bij Maria. Herman Finkers vertelt bij en in zijn huiskapel over de raakvlakken van heidense en christelijke rituelen en symbolen.

Lichtprocessie Diest
We volgen de lichtprocessie aan de vooravond van Allerheiligen naar de Allerheiligenkapel in het Vlaamse Diest. Op het feest van Allerheiligen vindt er een levendige handel plaats in ex-voto’s, wassenbeeldjes die geofferd worden om ziektes en ander onheil af te zweren.

124 heiligenbeelden
Felix van Meerbergen, deken van Diest vertelt over de betekenis van de devotie en zijn pogingen om de oude rituelen te vrijwaren van elementen van bijgeloof. In de kapel heeft hij inmiddels 124 verschillende heiligenbeelden verzameld. Hij wacht nog met smart op de heiligverklaring van mgr. Romero.

Deze uitzending van het programma Ziel en Zaligheid met de titel Gestalten van God is uitgezonden op woensdag 1 juli door de RKK. Te gast was Herman Finkers.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie