Uitzending
Ziel en Zaligheid - Devotie in noord en zuid

Devotie in noord en zuid

Ziel en Zaligheid

15-7-2009

| 950 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering staan de grote verschillen tussen de volksdevotie in noord en zuid centraal. Vooral in BelgiŽ is de eeuwenoude traditie van grootse processen met historische stoeten in veel plaatsen nog springlevend. Onder invloed van de reformatie bestaat dat in het noorden vrijwel niet.

Bonifatius
We zien in deze aflevering de sobere beelden van pelgrims die na de zegen van mgr. Eijk in kleine groepjes door het weidse Friese land trekken op weg naar Dokkum voor de jaarlijkse herdenking van de moord op de H. Bonifatius.

Hanswijkprocessie Mechelen
Daarnaast beelden van de voorbereiding en van de grote en kleurrijke stoet van de Hanswijkprocessie door de straten van Mechelen. Een onafgebroken traditie van 900 jaar. De Belgische en Nederlandse kardinalen Danneels en Simonis geven er kort hun visie op de verschillen.

Sint-Jansprocessie Laren
Feestelijk en uitbundig is wel de jaarlijkse Sint-Jansprocessie in het Noordhollandse Laren. Geheel in de oude traditie met veel vaandels, bruidjes en wierook trekt de processie de laatste jaren weer meer deelnemers en bezoekers. Mgr. Punt en inwoners van Laren vertellen er met enthousiasme over en onderzoeker religieuze cultuur Margry verklaart die toenemende belangstelling.

Deze uitzending van het programma Ziel en Zaligheid met de titel Devotie in noord en zuid is uitgezonden op woensdag 15 juli door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie