Uitzending
Ziel en Zaligheid - Het geloof vieren en versieren

Het geloof vieren en versieren

Ziel en Zaligheid

27-5-2009

| 1159 x bekeken | 0 reacties
6
Ziel en Zaligheid is een nieuwe reeks over volksdevotie in de Lage Landen. Zeven weken lang bij het RKK, met boeiende, interessante en ontroerende verhalen. Het volksgeloof bloeit.

Vieren
Of het nu om processies, bedevaarten of kerkelijke feestdagen gaat, katholieken weten wanneer en hoe er gevierd moet worden. Dat zien we ondermeer in Bergen op Zoom tijdens de jaarlijkse Maria-ommegang. In de kleurrijke stoet beelden verschillende inwoners, oud en jong, taferelen uit de bijbel uit. Ze vertellen waarom.

Waterprocessie
De eerste waterprocessie over de Maas bij Maastricht is een groot succes voor deelnemers en toeschouwers. In een bonte vloot van tientallen boten worden alle stadsheiligdommen meegevoerd. Aan het eind van zo’n feestelijke dag heft men het glas in de eeuwenoude pandhof van de Onze Lieve Vrouwebasiliek.

H. Martinus
“Sint-Maarten, Sint-Maarten, de koeien hebben staarten…” zingt jong en oud op 11 november. Op het kerkplein in Hoogland brandt het vreugdevuur: het startschot voor de sfeervolle lampionnentocht op de feestdag van de H. Martinus.

Miniatuurkerststallen
Gevoelsmatig blijft Kerstmis voor vele mensen het belangrijkste feest van het kerkelijke jaar. Dat geldt ook voor Karel Laureys. In het Vlaamse dorp Itegem versiert hij ieder jaar enkele straten met tientallen zelfgemaakte miniatuurkerststallen. Gerard Rooijakkers, professor volkscultuur, zorgt voor duiding en commentaar bij de beelden.

Deze uitzending van het programma Ziel en Zaligheid met de titel Het geloof vieren en versieren is uitgezonden op woensdag 27 mei door de RKK. Te gast was Gerard Rooijakkers.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie