Uitzending
Ziel en Zaligheid - Rituelen en zegeningen

Rituelen en zegeningen

Ziel en Zaligheid

17-6-2009

| 1566 x bekeken | 0 reacties
6
Ziel en Zaligheid is een reeks over volksdevotie in de Lage Landen. Zeven weken lang bij het RKK, met boeiende, interessante en ontroerende verhalen. Het volksgeloof bloeit.

Motorzegening
Het laten zegenen van have en goed is nog steeds populair. Duizenden motorrijders komen jaarlijks in het Limburgse Grubbenvorst bijeen om zichzelf en hun motoren te laten zegenen. Ze vertellen waarom ze zich daar goed bij voelen.

Sint Lambertuskapel
In het nabij gelegen Reuver werkten een groep vrijwilligers een jaar lang aan een grondige restauratie van de Sint Lambertuskapel. In deze aflevering zien we de feestelijke inzegening van dit druk bezochte kapelletje vlakbij de Maas.

Dierenzegeningen
In het Belgisch Limburgse gehucht t Sonnis is het al tientallen jaren gebruik om de huisdieren en de tractoren van de boeren te laten zegenen. Ook de plaatselijke schaapsherder vindt het belangrijk genoeg om met zijn kudde van 700 schapen voor de zegening langs te komen.

Sint Janstros
Op 24 juni, de feestdag van Sint Johannes is het al eeuwen gebruikelijk in enkele Brabantse dorpen om de zogenaamde Sint Janstros te laten zegenen: een boeket van een groot aantal kruiden en bloemen uit de natuur, die opgehangen wordt bij voor- of achterdeur ter bescherming van huis en haard.

Met slaande trom
We zien in deze aflevering het gilde van het dorpje Leenderstrijp onder Eindhoven met vaandels en slaande trom uittrekken om de openluchtviering en zegening te begeleiden. Eerst volgt de camera een inwoonster van het dorp die in het veld de kruiden bijeen zoekt. Gerard Rooijakkers, hoogleraar volkscultuur legt uit waarom zon zegening iets ander is dan bijgeloof.

Deze uitzending van het programma Ziel en Zaligheid met de titel Rituelen en zegeningen is uitgezonden op woensdag 17 juni door de RKK. Te gast was Gerard Rooijakkers.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie