Uitzending
Ziel en Zaligheid - Tradities in ere houden

Tradities in ere houden

Ziel en Zaligheid

22-7-2009

| 2031 x bekeken | 0 reacties
6
In deze aflevering staan plaatselijke en persoonlijke tradities centraal. Jaarlijks terugkerende rituelen blijken vaak van groot belang voor de geloofsbeleving.

Sint-Rosaprocessie Sittard
Feestelijker gaat het er aan toe bij de jaarlijkse Sint-Rosaprocessie in Sittard. Met veel muziek, zang, wierook en prachtige uniformen trekt de grote stoet op de laatste zondag van augustus vanaf de markt in Sittard naar de prachtig gelegen kapel op de Kollenberg. Een traditie van vele eeuwen oud, nadat de H. Rosa, de patrones van Sittard de bevolking had behoed voor een pestepidemie. Jacques Pfennings van het Rosa-comité vertelt met vertedering over de Heilige Rosa, als “het meisje van Sittard”.

Zeewijding Blankenberge
De traditionele zeewijding in Blankenberge betekende vroeger het begin van het badseizoen. Geen inwoner van dit oude vissersplaatsje ging de zee in voor de zeewijding had plaats gevonden. Dat is nu anders, maar de traditionele zeewijding met een plechtige viering op het strand is gebleven. In deze aflevering opnamen van de viering op het strand en de wijding vanuit een bootje op zee. Een oude visser vertelt hoe belangrijk deze plechtigheid voor hem is, de burgemeester - zelf niet gelovig - geeft aan waarom de plechtigheid toch waardevol is voor hem en deken Delvoye legt uit waarom hij liever spreekt van zeezegening.

Christusbeeld Herman Finkers
Tenslotte vertelt Herman Finkers over de betekenis die het Christusbeeld dat in zijn tuin staat voor hem heeft: Jezus, geknield, biddend in de hof van Olijven, de nacht voor zijn lijden en sterven.

Deze uitzending van het programma Ziel en Zaligheid met de titel Tradities in ere houden is uitgezonden op woensdag 22 juli door de RKK. Te gast was Herman Finkers.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie