Het verdwenen pensioengeld
5-2-2011
| 3815 x bekeken | 1 reacties
Slecht beheer
Bijna alle pensioenfondsen in Nederland kampen met financiële problemen. De uitkeringen worden niet meer aan de inflatie aangepast en in de toekomst dreigen nog grotere tekorten. Volgens de besturen van de fondsen zijn de problemen te wijten aan de langere levensverwachting en de lage rentestand. Maar ZEMBLA toont aan dat het probleem ook is veroorzaakt door slecht beheer in de afgelopen jaren.
Onzekerheid toekomst pensioenuitkering
Deze week liet het NBA, de belangenorganisatie van accountants, nog weten dat de pensioenoverzichten die de fondsen aan hun deelnemers verstrekken een ‘schijnzekerheid’ bieden. De pensioenfondsen suggereren volgens het NBA dat werknemers in de toekomst een waardevaste pensioenuitkering tegemoet kunnen zien, terwijl onzeker is of ze die belofte wel kunnen waarmaken.
Greep in de kas
Eind jaren tachtig van de vorige eeuw waren de kassen van de meeste pensioenfondsen nog goed gevuld. Overheid, werkgevers en werknemers besloten in die tijd om minder premies te gaan inleggen en in veel gevallen werd er, zowel door de overheid als door bedrijven, geld uit de fondsen gehaald om tekorten op de begroting te dekken.
Daarnaast zijn pensioenfondsen vanaf de jaren negentig steeds meer in aandelen gaan beleggen, met alle risico’s van dien. Twee beurscrises, die van 2002 en die van 2008, hebben de fondsen daardoor flink uitgehold. Onderzoek van ZEMBLA toont aan dat, als men veiliger was blijven beleggen, de problemen nu veel minder groot zouden zijn geweest.
Regie en samenstelling: Jos van Dongen.
Research: Frans Glissenaar.
Eindredactie: Kees Driehuis.
Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Het verdwenen pensioengeld is uitgezonden op zaterdag 5 februari door de VARA en NTR.
Reacties op deze uitzending
-
blikker14047
6-2-2011 21:24
Het is hallucinant als je op één avond ziet en hoort dat er door slecht beleid en incompetentie zoveel geld bestemd voor pensioenen verloren is gegaan, we worden nog steeds door “the powers to be” opgelicht worden met de woekerpolissen. De verdediging door betrokkenen is lam, zwak en getuigd niet van enige zelfkritiek. Als er “normaal” was geïnvesteerd, behoudend en niet te agressief zou de pensioen leeftijd niet eens omhoog moeten. Wie heeft nog gehoord van zelfkritiek, bescheidenheid en verantwoordelijkheid. Neen, ze willen veel geld, bonussen en aanzien over de ruggen van “het volk”.