Nederlandse ‘maniertjes’, vormen genoeg reden voor verblijfsvergunning?
21-5-2011
| 1648 x bekeken | 0 reacties
Het Afghaanse meisje Sahar mag in Nederland blijven, omdat ze volgens minister Gerd Leers, te westers is geworden. Met westers bedoelt de minister de manier van kleden, lopen, praten, lachen, het kijken in de ogen van de ander en het zelfstandig willen zijn in het algemeen. Is dit de juiste reden om mensen niet terug te sturen? Kan je een cultuur terug brengen tot dit soort ‘maniertjes’? Want die maniertjes kan je ook weer afleren. Zo vertelt journaliste Greta Riemersma hoe zij na 3 jaar wonen in Marokko, sommige Marokkaanse ‘maniertjes’ ook weer heeft afgeleerd bij haar kinderen. Tegelijkertijd vraagt Ladane Audenaerde-Mohammadi (Landentrainer bij het KIT) zich af: Hoe wil je een cultuur meten? Want dit kan niet door het kijken naar die ‘maniertjes’, stelt zij. Is er dan eigenlijk een diepere laag onder al die ‘maniertjes’ waar je eigenlijk naar zou moeten kijken, zoals docent interculturele communicatie Brigitte Ars stelt. En zou minister Gerd Leers juist om die diepere laag mensen niet terug moet sturen?
Anil Ramdas praat hierover met zijn gasten Ladane Audenaerde-Mohammadi (Landentrainer bij het KIT), Brigitte Ars (schrijfster van o.m. ‘Hoe wikkel je een sari om?’) en Greta Riemersma (journalist en schrijfster van ‘Het land van zijn vader’)
Deze uitzending van het programma Z.O.Z. met de titel Nederlandse ‘maniertjes’, vormen genoeg reden voor verblijfsvergunning? is uitgezonden op zaterdag 21 mei door de VPRO. De presentatie was in handen van Anil Ramdas.