Uitzending
Weet wat je koopt - Klimaatspecial

Klimaatspecial

Weet wat je koopt

26-4-2010

| 1247 x bekeken | 0 reacties
6
In deze klimaatspecial leggen Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen aan de hand van een grote kaart van Nederland vol met gloeilampen uit wat wij individueel aan ons energieverbruik kunnen doen. 162 gloeilampen van 40 Watt die 24 uur per dag branden. Dat is wat wij als Nederlander per persoon gemiddeld aan energie verbruiken. We onderzoeken hoe wij een aantal van die lampen uit kunnen krijgen. En nog mooier zou het zijn als de energie waarop die lampen branden ook nog eens duurzaam opgewekt zou kunnen worden.

Verder onderzoeken we waarom het toch zo moeilijk is om als consument 'groen' te zijn. Sociaal psycholoog Rick van Baaren noemt dit 'de burger-consument paradox'. Als burger wil je wel, maar zodra je je consumenten-pet op zet, denk je vooral aan je eigen belang. Dat is te doorbreken door winkelsituaties van te voren al eens te oefenen.

CO2-neutraal wonen lijkt sciencefiction, maar is op een aantal plaatsen in Nederland al realiteit. Johannes Out bouwde zijn energieleverende woning op gemalen glas en maakte een huis dat de opgewekte energie met zonnepanelen, windturbine en aardwarmte optimaal weet vast te houden. Zo houdt hij zelfs genoeg energie over om een elektrische auto te rijden.

Presentatie: Menno Bentveld, Elisabeth Nimwegen.

Deze uitzending van het programma Weet wat je koopt met de titel Klimaatspecial is uitgezonden op maandag 26 april door de VARA. De presentatie was in handen van Elisabeth van Nimwegen en Menno Bentveld.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie