Uitzending
Urbi @ Orbi - 3-12-2008

3-12-2008

Urbi @ Orbi

1303 x bekeken | 0 reacties
6
Deze week veel aandacht voor Sint Nicolaas! We komen hem tegen in Monnikkendam en in de Kerkstraat van Haps.

Kerkstraat
Urbi @ Orbi bezoekt regelmatig een Kerkstraat in Nederland om te zien wat de bewoners daar bindt. Deze week gaan we naar Haps, waar een Sint Nicolaaskerk staat. En… de goedheiligman heeft daar zelfs tijdelijk zijn residentie gekozen! We polsen de stemming in de buurt.

Speculaasbakker
Sinterklaas en Speculaas, een niet te ontwijken duo. Maar waarom eten we eigenlijk zoveel speculaas in deze tijd? Het heeft alles te maken met de legendes rond de bisschop van Myra. Hem worden vele wonderen toegedicht. Een bijzondere bakker in Brussel onthult de geheimen achter deze eeuwenoude traditie.

Heb je trek gekregen van al deze lekkere verhalen? Ga dan snel aan de slag en maak je eigen speculaas!

Wie is Sinterklaas
Half november komen Sinterklaas en zijn zwarte pieten met de stoomboot uit Spanje aan in Nederland. Op 5 december is het dan pakjesavond, een spannende avond voor alle kleine kinderen. Het feest van Sint Nicolaas kent vele tradities, zoals chocoladeletters, speculaaspoppen en kadootjes krijgen. Maar wie is Sinterklaas nou eigenlijk?

Scheepsvaarders
Sint Nicolaas leefde eind derde, begin vierde eeuw na Christus in Klein-Azië (nu Zuidewest-Turkije). Hij stierf als bisschop van Myra op 6 december en werd later vanwege zijn vele goede daden heilig verklaard. Waarom Sinterklaas volgens de Nederlandse traditie vanuit Spanje komt staat niet vast. Wellicht omdat Spaanse scheepvaarders vroeger allerlei luxe artikelen en lekkers hierheen brachten.
Beschermheilige van het volk
De vele wonderverhalen die na zijn dood ontstonden, maakten Sint Nicolaas tot beschermheilige van vele groepen in de samenleving. Zo was hij patroon van zeelieden, ongehuwde vrouwen, kinderen en kooplieden. Volgens de legende heeft hij zijn dorp gered van ondergang door honger. Ook gaat het verhaal dat hij drie vermoorde kinderen in een pekelpot weer tot leven heeft gewekt en dat hij geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft gegeven. De cadeautjes en lekkernijen die worden weggegeven rond sinterklaas verwijzen hiernaar.Bovendien zou hij vele zeevaarders in nood hebben gered. Zeevaarders maakten zogenaamde Claeskoeken die zij in zee wierpen om zo de bescherming van de heilige te vragen.

Sinterklaas en Wodan
De Sinterklaas die we nu kennen heeft een grotendeels christelijke achtergrond, maar zijn uiterlijk en veel van zijn attributen kunnen we terugvoeren naar de oude Germaanse god Wodan (of Odin). Op zijn achtpotige schimmel Sleipnir reed hij hoog door de lucht, bijgestaan door zijn trouwe knecht. Aan het eind van het jaar ging Wodan rond om mensen te belonen of te straffen voor hun gedrag. Hij had een lange felrode of asgrauwe baard en droeg een wijde mantel, een breedgerande hoed en hield een speer in zijn hand. Om hem goed te stemmen maakten men offerkoeken, ook deze zijn terug te leiden naar de speculaas!

Sinterklaas voor contactarmen
Het Sint Nicolaas Comite in Tilburg organiseert elk jaar met Sinterklaas iets leuks voor ouderen, minder bedeelden, eenzamen of andere mensen die wat extra aandacht nodig hebben. dit jaar werden er 550 feest pakketjes, gevuld met kleine cadeautjes en lekkernijen, door de Sint rondgebracht voor contactarmen. De reacties waren hartverwarmend. Sinterklaas bezoekt de sint Nicolaaskerk in Monnikkendam.

Maria te Leen: Glanerbrug II
Veel mensen zoeken steun en troost bij Maria in moeilijke tijden.Daarom introduceert Urbi @ Orbi samen met radioprogramma Het Klooster Maria Te Leen. Deze week kijken we hoe het Chantal Muller is vergaan. Negen dagen geleden kreeg zij een Maria te leen om haar te steunen bij haar verlies van haar dochtertje. Om deze tijd twee jaar geleden verloor zij haar dochtertje ruim zes weken na de geboorte aan een erfelijke spierziekte SMA. Maria zorgde voor steun en vooral voor het weer even toelaten van het verdriet. Ondertussen is er ook nog een mooi klein wonder gebeurd: Chantal is zwanger en verwacht in het voorjaar een gezonde dochter!

Levende Kerststal
De zoektocht naar de juiste spelers van de Levende Kerststal gaat door. Deze week zoekt Urbi @ Orbi de drie Wijzen uit het oosten. We zoeken in het oosten van het land. Want daar kwamen toch de drie wijzen immers vandaan! Maar....waar is het oosten eigenlijk? We belanden uiteindelijk in een bejaardentehuis in Dwingelo in Drenthe. Wijsheid komt met de jaren, nietwaar?

Deze uitzending van het programma Urbi @ Orbi is uitgezonden op woensdag 3 december door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie