Uitzending
Urbi @ Orbi - Prinses Catharina Amalia

Prinses Catharina Amalia

Urbi @ Orbi

10-12-2008

| 1750 x bekeken | 0 reacties
5
Mariakapel Woonwagenkamp
Zigeunerin Annie Scholten-Emmerink heeft een grote passie voor Maria! Annie woont op woonwagenkamp De Ark (what’s in a name) in Emmen en naast haar woonwagen heeft ze een Mariakapel gebouwd. De kapel is ook daadwerkelijk ingezegend door bisschop Eijk en trekt jaarlijks vele bezoekers. Annies liefde voor Maria ontstond op 15 jarige leeftijd toen de Heilige Vrouwe voor haar verscheen.

Gregoriaans op Youtube
Jonge priesterstudenten van De Tiltenberg uit Haarlem hebben groot succes op internet. Tienduizenden mensen bekeken hun filmpjes op Youtube. Filmpjes met Gregoriaanse zang. Het lijkt wel een hype, in navolging van zingende broeders in Ierland en Oostenrijk, nu dus talent van eigen bodem.

Kerkklusser: Kerkboekjes rondbrenger
In alle parochies van Nederland wordt nu het belangrijkste parochieblaadje van het jaar rondgebracht, namelijk die met de misstijden van Kerstmis. Zo ook in de Dominicusparochie in Utrecht.

Levende Kerststal
De levende kerststal van Urbi @ Orbi is bijna compleet. Deze week de zoektocht naar de os en een ezel. En natuurlijk, een slaapplaats voor Jozef en Maria.
Meer weten over de woonplaats van de ezel
Naar de Levende Kerststal

Weet hoe je Heet: prinses Amalia
Amalia is koppig en hyperintelligent! Dat is niet zomaar de mening van haar trotse moeder, zelfs niet alleen de waarneming van royaltywatcher Peter van de Vorst, maar het blijkt ook uit de achtergrond van de namen van prinses Amalia. Urbi @ Orbi zoekt uit welke heilige achter de voornamen van jarige BN-ers schuilt. En deze week is dat prinses Catharina Amalia.

Catharina van Alexandria
De Heilige Catharina van Alexandria is niet zomaar slim, maar legendarisch slim. Op haar 15e kent ze alle boeken van de Griekse filosoof Plato uit het hoofd. Catharina is christen, iets wat de Romeinse keizer Maxentius niet bevalt. Christenen weigeren namelijk de keizer te aanbidden. Om haar van haar geloof af te brengen, stuurt de keizer 50 filosofen naar haar toe. De geleerde mannen moeten haar van haar ongelijk overtuigen. Het omgekeerde gebeurt: ze bekeert ze allemaal tot het geloof. Catherina wordt gevangen genomen en aan een wiel gebonden om haar te martelen. Het wiel breekt in stukken door een blikseminslag. Uiteindelijk wordt Cahtarina onthoofd. Cahtarina is een van de beroemdste heiligen en beschermheilige van het Catharijneconvent in Utrecht.

Amalia komt van Amalberga
Amalberga van Maubeuge is van hoge adel. Samen met haar man, graaf St. Witger, leeft ze naar het voorbeeld van Jezus. Hun kinderen, waaronder Gudule van Brussel, zijn later ook heilig geworden. Als de kinderen groot zijn, treedt Amalberga in het klooster van de benedictijnse orde. Zij verricht een aantal wonderen en wordt daarom heilig verklaard.

Maria te Leen
Veel gelovigen vinden troost en kracht bij Maria. Daarom introduceert het RKK Maria te Leen: Voor een periode van negen dagen kan Onze Lieve Vrouwe geleend worden voor mensen die haar nabijheid goed kunnen gebruiken. Deze week leent de heer Snijdersvroegop Maria uit aan Yvonne Snijdersvroegop in Purmerend.

Deze uitzending van het programma Urbi @ Orbi met de titel Prinses Catharina Amalia is uitgezonden op woensdag 10 december door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie