Uitzending
Tijd voor MAX - Nederland gezonder maken!

Nederland gezonder maken!

Tijd voor MAX

14-11-2019

| 453 x bekeken | 0 reacties
6
De uitzending staat in het teken van diabetes, ťťn van de meest voorkomende chronische ziektes in ons land. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben de ziekte. En elke week komen daar 1200 patiŽnten bij. Bij diabetes houdt het lichaam de bloedsuiker niet in evenwicht. Dat komt omdat het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt.

Er worden verhalen vertelt van mensen met diabetes over de grote invloed van de ziekte op hun dagelijks leven verteld. Elke dag zijn de meeste mensen met diabetes bezig met de hoogte van hun bloedsuikerspiegel; prikken, meten, spuiten en eten. Wordt de bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld te laag, dan dreigt een hypo. Je gaat zweten, trillen, wordt duizelig, krijgt stemmingswisselingen of verliest het bewustzijn. En op lange termijn hangen ernstige complicaties als hartfalen of verlies van ledematen als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

Veel mensen met diabetes kijken reikhalzend uit naar de kunstalvleesklier, ontwikkeld door de Nederlandse werktuigbouwkundige Robin Koops. Het is een apparaat dat volledig zelfstandig de bloedsuikerspiegel regelt. Iemand met diabetes hoeft zelf bijna niets meer te doen. "Je kunt je zorgen en je alertheid naast je neerleggen", vertelt een patiŽnte. De kunstalvleesklier is vorige maand uitgeroepen tot Nationaal Icoon: een innovatie waar Nederland trots op is en die wereldwijd het verschil kan gaan maken voor mensen met diabetes. Minister Bijleveld is het komende jaar trotse ambassadeur van de kunstalvleesklier. Het apparaat komt naar verwachting binnen enkele jaren op de markt.

Ook zangeres Loes Haverkort en haar man Floris Verbeij zijn te gast. Floris heeft diabetes type 1 en vertelt over de gevolgen van zijn ziekte voor zijn gezin en hemzelf.

Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Maar ook het leven van mensen met diabetes nu verbeteren. Dit doet het Diabetes Fonds door wetenschappelijk onderzoek te financieren voor betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2.

In deze uitzending van Tijd voor MAX was Loes Haverkort te gast. Janny van der Heijden, RobŤrt van Beckhoven, Bart van Olphen en Antoine Hermans waren in deze uitzending van Tijd voor MAX deskundige. De presentatie was in handen van Sybrand Niessen en Martine van Os. Deze uitzending van het programma Tijd voor MAX met de titel Nederland gezonder maken! werd uitgezonden op donderdag 14 november door MAX.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie