Uitzending
Rondom 10 - Mensen als Karst T.

Mensen als Karst T.

Rondom 10

2-5-2009

| 938 x bekeken | 0 reacties
7
Karst T. stort Nederland in treurnis en verwarring. Volgens de eerste berichten een onopvallende alleenstaande man van 38 jaar. Maar hij lijkt ook een radeloze, gestoorde eenling te zijn geweest. Niet opgemerkt door welke inlichtingendienst ook, beraamde en pleegde hij een aanslag op de Koninklijke Familie. Zes onschuldigen sleepte hij mee de dood in.

Hoe verward was deze Karst? Hoe eenzaam en haatdragend? Hoe desperaat? Hij heeft geen strafblad, geen psychiatrisch verleden. De buren omschrijven hem als een keurige man. Een rustige jongen, die nooit voor problemen zorgt en altijd op tijd zijn huur betaalt. Tot hij donderdag, op een feest van argeloze onschuld, het hele land in één klap zwart kleurt.Wat schuilt er bij mensen als Karst T. onder de oppervlakte?

Hoeveel meer mensen zijn er als hij, met een kiem voor extreem geweld? En wat triggert ze? Hoe raken ze zó gekweld, getergd en gefrustreerd dat ze op een dag slechts redeloze woede en verwoestend geweld als uitweg zien?

Psychiaters waarschuwen dat de economische crisis en de dreigende grieppandemie mensen als Karst T. over het randje kunnen duwen. Op het oog normale mensen, zonder crimineel of psychiatrisch verleden, raken gedestabiliseerd. En zoeken een idiote uitweg voor hun angsten.

In Rondom 10: Hoe moet Nederland omgaan met de wetenschap dat er mensen zoals Karst T. onder ons zijn? Accepteren we dat mensen soms gruwelijk ontsporen? Door een ‘klapband in hun hoofd’? Kunnen we mensen zoals Karst T. vroegtijdig signaleren? En wat kunnen we dan doen om hen onschadelijk te maken? Ook aandacht voor de vraag hoe Nederland deze shock te boven zal komen. Want de afgelopen zeven jaar maakte ons land al twee politieke moorden en een groot aantal andere fatale wanhoopsdaden mee.

In Rondom 10: Hoe moet Nederland omgaan met de wetenschap dat er mensen zoals Karst T. onder ons zijn?

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Mensen als Karst T. is uitgezonden op zaterdag 2 mei door de NCRV. De presentatie was in handen van Cees Grimbergen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee