Uitzending
Rondom 10 - Gaat Geert regeren?

Gaat Geert regeren?

Rondom 10

4-4-2009

| 989 x bekeken | 1 reacties
7
De PVV van Geert Wilders blijft groeien. In de peilingen staat de Partij voor de Vrijheid inmiddels op 32 zetels en zou zo de grootste partij van het land zijn. Geert Wilders als premier: niet meer ondenkbaar.

Ook hoger opgeleide burgers voelen zich nu door de klare taal van de populistische politicus uit Venlo aangesproken. Aanvankelijk een rare buitenbeen, nu moet de ‘oude politiek’ rekening met hem houden.

Wat is Wilders’ geheim? Is hij een briljant mediastrateeg? Of sluit hij -in deze crisistijd- vooral goed aan bij de onvrede die al sinds Fortuyn bij veel burgers leeft? De gevestigde politieke orde beloofde tijdens en na het Fortuyn-tijdperk beter te luisteren naar de noden van de burgers. Maar maakte dat niet waar. De onvrede is gebleven: Verspilling van overheidsgeld, groeiende onveiligheid, zorg over de invloed van de Islam, open grenzen en minachting door politieke elite. Het zijn de fundamenten waarop Geert Wilders en zijn PVV konden groeien.

En de strategie die hij daarbij gebruikt is niet altijd subtiel, maar wel zeer effectief. Hij loopt met zijn hele fractie weg bij een belangrijk kamerdebat, laat zich demonstratief de toegang tot Engeland weigeren, maakt wereldwijde ketelmuziek rond zijn film Fitna én provoceert met zijn anti-islam uitspraken. En dat alles levert hem dus wellicht 32 kamerzetels op. In Rondom Tien een debat over het blonde fenomeen uit Venlo.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Gaat Geert regeren? is uitgezonden op zaterdag 4 april door de NCRV. De presentatie was in handen van Cees Grimbergen en Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!