Uitzending
Pauw & Witteman - 7-12-2010

7-12-2010

Pauw & Witteman

2234 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Maarten van Rossem, Victor Koppe, Manja Smits en Bert Smeets.

Victor Koppe
Vanochtend werd Wikileaks-oprichter Julian Assange in Londen gearresteerd door de Britse politie. Zij deden dit op verzoek van de Zweedse justitie, die een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem hadden uitgevaardigd wegens aanranding en verkrachting. De 39-jarige Assange melde zichzelf bij het politiebureau. Hij opperde eerder al dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Zweden zou onder druk staan van de Amerikanen, die woedend zouden zijn wegens de tienduizenden geheime Amerikaanse documenten die Wikileaks al openbaarde. Volgens een woordvoerder van de site zal gewoon verder worden gegaan met het publiceren van de geheime diplomatieke documenten. De advocaten van Assange zullen zich met hand en tand verzetten tegen een eventuele uitlevering aan Zweden. De rechter besloot vandaag dat Assange in ieder geval nog vast blijft zitten tot 14 december. Advocaat Victor Koppe gaat in op de zaak. Hij is gespecialiseerd in international recht en heeft veel ervaring met uitleveringszaken.

Maarten van Rossem
Gisteravond hield historicus Maarten van Rossem een oudejaarsconference in een uitverkocht Paradiso. De kaarten voor de avond waren binnen een half uur uitverkocht. In ruim anderhalf uur ging Van Rossem al improviserend in op zaken die het afgelopen jaar speelden, zoals de Tweede Kamer-verkiezingen, het WK voetbal en de sterke groei van de PVV. Aanstaande vrijdag zal de historicus nog een extra conference doen in de Utrechtse Stadsschouwburg. Kaarten voor die voorstelling zijn inmiddels ook uitverkocht.

Manja Smits
Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt is van plan het Nederlandse onderwijs flink te hervormen. In tegenstelling tot het onderwijsniveau van Azië en Amerika kent het Nederlandse onderwijsniveau de laatste jaren een dalende trend. Van Bijsterveldt zet in op versimpeling van het onderwijssysteem, met slechts twee mogelijke profielen bij havo en vwo en een nadruk op taal, wiskunde en bčtavakken. Ze reageert met haar plannen op het vandaag verschenen PISA 2009 rapport, waarin de leerprestaties van 15-jarigen in 65 landen met elkaar worden vergeleken. De minister vindt dat vakken met een maatschappelijke taak, zoals het kinderen bewust maken van overgewicht, uit het vakkenpakket kunnen. Ze noemt die taken "heel belangrijk", maar een verantwoordelijkheid van de opvoeders en niet van leraren.

SP-Kamerlid Manja Smits reageert in de uitzending op de hervormingsplannen. Smits is woordvoerder onderwijs van haar partij. Ze heeft weinig vertrouwen in de plannen.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 7 december door de VARA en NTR. Te gast waren Maarten van Rossem, Victor Koppe, Manja Smits en Bert Smeets. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie