Uitzending
Pauw & Witteman - 28-1-2008

28-1-2008

Pauw & Witteman

2139 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond te gast bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Jacob Kohnstamm en Tscheu la Ling.

Jacob Kohnstamm
Op de 'dag van de dataprotectie' is Jacob Kohnstamm te gast. Hij is voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens Kohnstamm leven burgers in toenemende mate in een glazen stolp waarin steeds meer persoonlijke gegevens worden bewaard en door derden ingezien. Een paar voorbeelden zijn de OV-chipkaart, het elektronisch kinddossier en het burger servicenummer. Het is maar de vraag of bedrijven en de overheid goed met die gegevens omgaan. Wat doet de NS bijvoorbeeld de gegevens van de treinreisjes die u afrekent via een OV-chipkaart? En wordt informatie over de burger niet nodeloos lang bewaard?

Renate Tromp
Freelance journaliste Renate Tromp werd op een ochtend gewekt door politie aan de deur. Even later zat Tromp in de politiewagen op weg naar het bureau. Ze zou presentatrice Chazia Mourali telefonisch hebben bedreigd, zo bleek uit haar mobiele telefoonrekening die de recherche bij Orange had opgevraagd. Maar Tromp belde helemaal niet met Orange. Wel was haar paspoort eens gestolen en daarmee kon iemand anders op haar naam met Orange bellen. Dit is een voorbeeld van identiteitsroof. Een misdrijf dat wordt vergemakkelijkt doordat meer gegevens digitaal worden gekoppeld door bijvoorbeeld de overheid in het burgerservicenummer.

Tscheu la Ling
Oud-Ajacied Tscheu la Ling begon na zijn voetbalcarričre een succesvol bedrijf in voedingssupplementen. Vorig jaar kocht La Ling de Slowaakse voetbalclub AS Trencín die uitkomt in de tweede klasse. Hij heeft grote plannen met de club.

Dertien stakende agenten
De politieagenten liggen in de clinch met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) over hun salaris. Ze eisen meer dan de minister wil geven en daarom voerde de politie ook vandaag weer actie. Stakende agenten wachtten de minister vandaag op in Den Bosch en boden haar een petitie aan. Ter Horst beloofde op haar beurt dat ze haar best zal doen de onderhandelingen vlot te trekken. Vanavond in de uitzending doen dertien stakende agenten hun verhaal. Ze komen uit alle hoeken van het land en vinden dat ze meer moeten krijgen voor het werk dat ze doen.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 28 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Guusje ter Horst, Jacob Kohnstamm en Tscheu La Ling. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie