17-5-2013
1503 x bekeken | 0 reacties
Gasten: Roos Vonk, Natalie Righton, Jet Bussemaker en Arne Hendriks.
Minister over onrust rond oproep emancipatie
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schreef in haar Emancipatienota aan de Tweede Kamer dat teveel vrouwen op de zak teren van hun man. Ze zouden zichzelf financieel moeten kunnen bedruipen, voor hun zelfontplooiing of na een scheiding. Haar oproep bracht met name op Twitter heel wat discussie teweeg onder vrouwen.
Opvoeding
Het is niet de eerste keer dat Bussemaker zich uitlaat over het emanciperen van bepaalde groepen in ons land. Tijdens internationale vrouwendag op 8 maart had ze commentaar op mannen die volgens haar het 'old boys network zouden moeten opblazen' zodat meer vrouwen naar topposities kunnen doorstromen. Ook riep ze mannen op om meer bij de opvoeding en zorg van hun kinderen betrokken te zijn.
Kritiek
Waarom brak er toen geen storm van kritiek los en nu wel? Waarom raakt de oproep van de minister zoveel vrouwen? Waarom voeren we nog steeds hetzelfde emancipatiedebat als tien jaar geleden? Minister Bussemaker blikt vanavond in Pauw & Witteman terug op alle commotie die de afgelopen week rond haar oproep is ontstaan.
Journalist over status Afghaanse tolken
Wat moet er gebeuren met tolken uit Afghanistan die het Nederlandse leger daar hebben geholpen bij de missies? Als ze in Afghanistan blijven, lopen ze de kans om te worden gedood door de Taliban. Het standpunt van de VVD is duidelijk: ze zouden de reguliere asielprocedure moeten doorlopen. De PvdA wil nadenken over een andere oplossing. De vraag is of het deze Afghanen überhaupt lukt om naar Nederland te komen. De ChristenUnie is het daarom niet eens met de visie van de VVD. Volgens de partij hebben de tolken dankbaar werk verricht en zou het onbeleefd zijn om hen als gemiddelde asielzoeker te behandelen. De groep zou daarom een aparte status moeten krijgen.
Groot-Brittannië
Drie Afghaanse tolken zijn eerder deze maand een gerechtelijke procedure begonnen om zich in Groot-Brittannië te kunnen vestigen. De drie werken voor het Britse leger in Afghanistan en vrezen voor hun leven als de Britten daar volgend jaar vertrekken. Ze eisen dezelfde rechten op die aan tolken uit Irak werden toegewezen. Zij kregen wel de mogelijkheid om een leven op te bouwen in Groot-Brittannië. Natalie Righton was vanaf 2010 oorlogscorrespondent in Afghanistan en Pakistan. Ze won in 2011 De Tegel voor haar onderzoek naar politietrainingsmissies in Afghanistan. Ook schreef ze het boek Duizend dagen extreem leven over haar ervaringen in Afghanistan. Vanavond is ze te gast in Pauw & Witteman en gaat ze in op de situatie van Afghaanse tolken.
Berispte hoogleraar over Kamervragen CDA
Het CDA heeft Kamervragen gesteld over het havo-examen Nederlands van dinsdag. Daarin moesten scholieren vragen beantwoorden over een tekst van hoogleraar Roos Vonk over vegetarisme.
Eenzijdig pleidooi
CDA-kamerlid Geurts zegt dat hij daarover veel klachten van ouders heeft gekregen. De tekst zou een eenzijdig pleidooi tegen vlees eten zijn, geschreven door een hoogleraar die door de Radboud Universiteit is berispt wegens onzorgvuldig professioneel handelen.
Kunstenaar over 'The Incredible Shrinking Man'
Wat zal er met de aarde gebeuren als we de mens zouden krimpen tot vijftig centimeter? Zou de mens dan beter op de aarde passen, omdat hij door zijn lengte dan slechts vijf procent van zijn dagelijkse voedsel zou verbruiken? Deze vragen staan centraal in het The Incredible Shrinking Man project van kunstenaar Arne Hendriks. De tentoonstelling gaat vanaf 19 mei van start.
Kleiner mens
De tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om mee te denken hoe het leven van een denkbeeldig kleiner mens er in de toekomst uit kan komen te zien. Zo is er al een viskwekerij en een moestuinbalkon. Een kleiner mens heeft immers minder energie, voedsel, water en ruimte nodig. Gedurende de workshop, die onderdeel uitmaakt van de exhibitie, wordt een experiment getoond. Het publiek kan hier naderhand nog over verder praten tijdens een lezing die ook over het onderwerp plaatsvindt.
Onderzoek
Samen met wetenschappers, ontwerpers en specialisten op verschillende vakgebieden doet Hendriks sinds 2010 onderzoek naar de mogelijkheden om de mens te verkleinen. Over zijn project gaf hij een TEDTalk tijdens het TEDxBrainport evenement in 2012. Vanavond vertelt kunstenaar Arne Hendriks in Pauw & Witteman over zijn visie op zijn project en wat het krimpen van de mens voor de aarde kan betekenen.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 17 mei door de VARA en NTR. Te gast was Jet Bussemaker. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.