Uitzending
Pauw & Witteman - 16-12-2013

16-12-2013

Pauw & Witteman

978 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Bert Schneiders, Sybrand Buma, Frits Wester, Hans Clevers & Georgina Verbaan

Sybrand Buma en Frits Wester
De spanning stijgt in Den Haag. Gaat de Nederlandse regering met een crisis de kerst in? Morgen weten we het antwoord als de Eerste Kamer debatteert over het woonakkoord. PVDA-senator Adri Duijvestein heeft grote moeite met de heffing van 1,7 miljard euro voor woningcoöperaties. Volgens de senator houden corporaties te weinig geld over om te investeren in nieuwe woningen en het verbeteren van wijken. Ook het CDA heeft grote moeite met de plannen. Samen met deze kwestie hangt het tekenen van het pensioenakkoord, dat door het tumult voorlopig is uitgesteld. Laat één van de partijen het kabinet vallen? We spreken erover met CDA-leider Sybrand Buma en politiek commentator Frits Wester.

Bernt Schneider
Burgemeester Onno Hoes van Maastricht haalde afgelopen week meerdere malen het nieuws, nadat naar buiten kwam dat hij een buitenechtelijke relatie onderhield met de 24-jarige Ruud Schepers. Raadsleden gaven direct na het uitkomen aan niet blij te zijn met de relatie, omdat ze vrezen dat het de goede naam van de stad schaadt. Vanavond spreken we over de kwestie met Bernt Schneider, de voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters. We spreken met hem over de kwestie: hoe beschadigd is de politieke integriteit van Hoes en is zijn positie nog houdbaar?

Hans Clevers
Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, heeft afgelopen weekend de “Nobelprijs van de 21ste eeuw”, de Breakthrough Prize in Life Sciences in ontvangst genomen. De prijs, een bedrag van 3 miljoen dollar per persoon voor onderzoekers van wereldfaam, is ingesteld door een aantal van de meest succesvolle internetondernemers, zoals Mark Zuckerberg (Facebook), Sergey Brin (Google) en Art Levinson (Apple). Clevers krijgt de prijs vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar kanker. Hij is de eerste Europeaan die de prijs in ontvangst mag nemen.

Georgina Verbaan
Bonita Avenue, de debuutroman van Peter Buwalda die in 2011 werd genomineerd voor alle grote Nederlandse literatuurprijzen, wordt een hoorspel. De roman gaat over de talentvolle judoka Siem Sigerius die, nadat hij zijn been heeft verbrijzeld bij een verkeersongeluk, zich gaat bezighouden met zijn andere grote talent: wiskunde. Georgina Verbaan spreekt de stem in van Joni Sigerius en komt daar vanavond over vertellen.

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Frits Wester en Georgina Verbaan te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op maandag 16 december door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie