Uitzending
Pauw & Witteman - 27-1-2014

27-1-2014

Pauw & Witteman

1886 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Emilio Guzman, Jan van de Wouw, Ronald Giphart, Susan Smit, Robin de Puy, An-Sofie Kesteleyn en Jan Eikelboom

Jan van de Wouw
Boekwinkel Polare sluit vanaf morgen tijdelijk de deuren. De organisatie zegt aan een strategische heroriëntatie te werken om haar voortbestaan veilig te stellen. "Ondanks de recent hervatte levering door CB (het voormalige Centraal Boekhuis) biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing," schrijft de organisatie. Polare heeft twintig vestigingen in Nederland en acht in België. Verschillende vestigingen heetten voorheen Selexyz. Dat bedrijf ging in 2012 failliet. De winkels van Selexyz werden samengevoegd met die van De Slegte en gingen verder onder de naam Polare. Vanavond komt directeur Jan van de Wouw zijn besluit toelichten. Ook spreken we met schrijvers Ronald Giphart en Susan Smit over de toekomst van de boekwinkel.

An-Sofie Kesteleyn
De Nationale Portretprijs is dit jaar gewonnen door Robin de Puy. Hij ontving de prijs afgelopen weekend tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera. Met de Prijs wordt hij beloond voor het portret van fotografe An-Sofie Kesteleyn. De foto wordt opgenomen in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Juryvoorzitter Wim van Sinderen: "Sinds het winnen van de Photo Academy Award in 2009, wordt Robin de Puy beschouwd als één van de grootste talenten in Nederland wat betreft de journalistieke portretfotografie. Uit het feit dat zij dit jaar maar liefst met twee portretten genomineerd is, blijkt niet alleen dat de 28-jarige fotograaf een absolute rijzende ster is, maar ook dat zij verschillende registers bespeelt wat betreft portretstijlen. Het winnende portret van An-Sofie Kesteleyn in stemmig zwart-wit is een invoelend, naturel portret van een collega-fotograaf die ernstig ziek is geweest."

Jan Eikelboom
De journalistieke carrière van Jan Eikelboom begint op 6 oktober 1973, als in het Midden-Oosten de Jom Kipoeroorlog uitbreekt. Eikelboom is acht jaar oud en raakt zo gegrepen door het nieuws dat hij direct zijn eigen krant begint. De Waarheid zal twee jaar lang verschijnen in een oplage van zes exemplaren. Inmiddels is Jan Eikelboom al tientallen jaren oorlogsverslaggever van beroep. Voor het televisieprogramma Nieuwsuur en de voorlopers nova en Achter het Nieuws doet hij al een kwarteeuw verslag van oorlogen, revoluties en opstanden in de hele wereld. Hij bezocht brandhaarden van Irak tot Rwanda en van Kosovo tot Syrië, trok op met rebellen, werd beschoten door sluipschutters, maakte raketaanvallen en zelfmoordaanslagen van zeer nabij mee. Wat zijn de do’s and don’ts in ingewikkelde conflictgebieden? Hoe houd je je staande in een dergelijke wereld? Hoe gaat het eraan toe? Waarom wordt iemand überhaupt oorlogsverslaggever? Achter het front is het verhaal achter het verhaal, een persoonlijk verslag vanaf de frontlinies. Het draait om angst en adrenaline. Nergens is het leven intenser dan aan de rand van de dood. Het gaat ook over journalistieke keuzes en dilem¬ma’s en beschrijft de voortdurende zoektocht naar wat altijd het eerste slachtoffer van oorlog is en waar het voor Jan Eikelboom ooit allemaal mee begon: De Waarheid.

Emilio Guzman
Emilio is Emilio. Voor de meesten. Maar voor intimi is hij socialio. Vriendelijk. Bindend. En bovenal conflictvermijdend. Maar conflicten zijn er wel. Voornamelijk met zichzelf, maar toch. Emilio heeft geen zin meer om het gelaten over zich heen te laten gaan. Om het van zich af te laten glijden. Om lijdzaam passief toe te kijken. Hij wil passie in plaats van passief. Socialio wil zich eindelijk eens een keer ontzettend boos maken. Maar waarover? Hij heeft Een dunne dekmantel. Emilio Guzman werd op 22 maart 1981 wordt in Las Palmas, te Gran Canaria. Als driejarige verhuist hij naar Nederland. Daar komt hij terecht in het streng gereformeerde Ouderkerk aan de IJssel, en omdat Emilio op zondag wel graag de mogelijkheid houdt om te kunnen fietsen, verhuist hij al in zijn pubertijd naar Rotterdam. Daar sleept hij na acht jaar zijn VWO-diploma in de wacht om vervolgens in Amsterdam Nederlands te gaan studeren. Omdat Emilio dyslectisch is en dus een broertje dood heeft aan taalkunde, legt hij zich toe op Moderne Nederlandse letterkunde. Hij rondt zijn studie echter niet af. Hij heeft ook geen diploma nodig, want hij wil zich nog maar op één ding concentreren: stand-up comedy. Emilio Guzman is het broertje van de succesvolle Javier Guzman.

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Ronald Giphart, Jan Eikelboom, Susan Smit en Emilio Guzman te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op maandag 27 januari door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie