Uitzending
Paul Rosenmöller in... China - God of gebod?

God of gebod?

Paul Rosenmöller in... China

2-8-2008

| 741 x bekeken | 0 reacties
6
Tientallen miljoenen Chinezen hebben zich aangesloten bij ondergrondse- of huiskerken. De aanhangers verkiezen de illegaliteit boven het lidmaatschap van de officiële staatskerk, omdat zij in God een hogere autoriteit zien dan in de partij. Tijdens een bezoek aan een huiskerken zegt een gelovige tegen Paul Rosenmöller: "Wij willen wij ons niet inschrijven bij de overheid want dan krijgen wij een conflict. De overheid vindt dat wij de liefde voor ons land boven de liefde voor God moeten plaatsen."

Alle denkbare vormen van religie winnen in China aan populariteit. De kerken groeien als kool. De laatste jaren heeft de nieuwe middenklasse van honderden miljoenen Chinezen zich gefixeerd op steeds meer geld verdienen. Daarnaast groeit nu een toenemende behoefte aan zingeving en spiritualiteit.

Volgens de dominee van de staatskerk zijn de grote veranderingen binnen China belangrijke oorzaken van deze groei: "De laatste vijftig jaar zijn er diverse politieke en sociale rampen geweest en is de traditionele cultuur als het ware ingestort. Dat heeft onder de burgers geleid tot een toenemende behoefte aan religie."

Op zijn reis door China komt Paul Rosenmöller deze aflevering in de oostelijke stad Zhengzhou. Naast een bijeenkomst van de thuiskerk bezoekt hij ook een officiële christelijke kerk. Volgens de hoofddominee van deze kerk bemoeit de overheid zich niet met de benoeming van de dominees: "Wij christenen hebben onze eigen procedures om de dominee te kiezen. Wij registreren ons bij de overheid. Zij geeft ons administratieve instructies en leiding. Zij bemoeit zich niet met de keuze van de dominees en andere kerkelijke activiteiten."

Juist op de dag voor het bezoek van Rosenmöller aan de huiskerk heeft de politie een inval gedaan waaruit het tegendeel blijkt: "Ze hebben foto’s genomen van elke deelnemer en gegevens opgenomen van de identiteitskaarten. Daarna hebben ze heel veel van onze spullen in beslag genomen: kleding, de zangboeken en onze zelf meegebrachte bijbels."

Presentatie: Paul Rosenmöller

Deze uitzending van het programma Paul Rosenmöller en... met de titel God of gebod? is uitgezonden op zaterdag 2 augustus door de IKON. De presentatie was in handen van Paul Rosenmöller.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee