Uitzending
Paul Rosenmöller in... China - De stad roept

De stad roept

Paul Rosenmöller in... China

26-7-2008

| 1671 x bekeken | 0 reacties
6
Chinezen zijn trouw aan de Partij, totdat het onrecht hen persoonlijk raakt. En dat is het geval op het platteland, net even buiten Chengdu, één van de grootste en snelst groeiende steden in China. Op zijn reis door China raakt Paul Rosenmöller verzeild in een demonstratie van plattelandsbewoners. Net die dag zijn de bulldozers en graafmachines gearriveerd die de weg moeten vrijmaken voor een nieuwe, gigantische ethyleen fabriek.

De demonstranten zijn radeloos: "Ze hebben ons geen geld gegeven. Ze namen het gewoon af. Ze vernielden ons huis en het kan hen niets schelen."

Steeds meer platteland rond de grote steden wordt geannexeerd door snel groeiende metropolen. Soms krijgen de boeren compensatie, maar vaak schiet dat er bij in. Veruit de meeste van de 1,3 miljard inwoners van China wonen op het platteland, maar dat verandert snel. De toekomst ligt in de steden waar veel ouders hun kinderen al op jonge leeftijd heen sturen om te studeren of te werken. Het gevolg is dat het platteland vergrijst.

Een van de boeren vertelt: "Jonge mensen moeten naar de stad om te werken, om geld te verdienen. We hebben geld nodig om de kinderen op te voeden en ze naar een hogere opleiding te sturen." Op de vraag hoe dat moet als hij straks ouder wordt, zegt de man: "Ik maak me daar wel zorgen om. Mijn zoon heeft ook een kind, ik weet niet hoe ze dan voor mij moeten zorgen als ik oud word."

Intussen groeit de middenklasse in de steden gestaag. Paul Rosenmöller praat met drie goed opgeleide jonge vrouwen op een makelaarskantoor. Gevraagd naar haar toekomstdromen zegt Bessy Tang: "Die heb ik niet. Wat ik nu wil is meer geld verdienen. Wat later komt, zal ik wel zien."

Nicky Liu studeerde in Engeland en woonde in Duitsland, maar keerde terug naar Chengdu: "Mijn echtgenoot en ik houden van China. We weten dat het zich economisch razendsnel aan het ontwikkelen is en we willen daar deel van uitmaken. We willen het verschil maken in ons leven en daarom zijn we teruggekomen." Met ‘het verschil’ doelt ze op het verschil tussen haar leven en dat van haar ouders.

Vivian Wang: "De generatie van mijn moeder heeft veel doorgemaakt: de oorlog en de culturele revolutie, toen alle jonge mensen naar het platteland moesten om boer te worden." Ook op het gebied van emancipatie is er volgens Vivian veel aan het veranderen: "Vroeger werden huwelijken niet alleen gestuurd maar soms zelfs afgedwongen. Dat gebeurt nu niet meer."

Presentatie: Paul Rosenmöller; regie: Hans Hermans; camera: Peter van der Linden; geluid: Carla van der Meijs; montage : Toine de Boer; redactie: Lotje Dercksen, Sara Kisman, Marjolein Schut, Ying Huang (China); productie: Pauline Veltman; eindredactie: Christof van Basten Batenburg

Deze uitzending van het programma Paul Rosenmöller en... met de titel De stad roept is uitgezonden op zaterdag 26 juli door de IKON. De presentatie was in handen van Paul Rosenmöller.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie