Uitzending
Paul Rosenmöller en... - IJsland en Ierland

IJsland en Ierland

Paul Rosenmöller en...

17-5-2009

| 853 x bekeken | 0 reacties
6
In IJsland staan de gevolgen van de kredietcrisis en de toekomst van de visserij centraal. IJsland wil graag de euro als valuta. Maar wat betekent lidmaatschap van de EU voor de traditionele kurk van de IJslandse economie: de visserij? Zitten de IJslandse vissers wel te wachten op door Brussel vastgestelde beperkende vangstquota?

Ierland heeft de afgelopen decennia het meest geprofiteerd van het EU-lidmaatschap. Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is spectaculair gestegen. En toch houden de Ieren niet van Europa. In referenda stemden ze tegen de Europese Grondwet en ook - als enige EU-lid - tegen het vervangende Europees Verdrag. Hoe zijn de anti-Europasentimenten te verklaren? En wat heeft het rooms-katholieke geloof er mee te maken? Verandert het Ierse standpunt nu het met de economie ineens bergafwaarts gaat en belangrijke werkgevers als Dell computers naar lagere lonenlanden vertrekken?

Presentatie: Paul Rosenmöller

Deze uitzending van het programma Paul Rosenmöller en... met de titel IJsland en Ierland is uitgezonden op zondag 17 mei door de IKON. De presentatie was in handen van Paul Rosenmöller.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee