Uitzending
Nieuwsuur - 17-1-2020

17-1-2020

Nieuwsuur

190 x bekeken | 0 reacties
6
Fabrikant ASML zit tussen twee vuren
Het internationale touwtrekken rond waardevolle chipmachines van de Nederlandse fabrikant ASML wordt heviger. Voor het eerst verkondigen de Verenigde Staten openlijk dat de machines niet naar China mogen. Deze week waarschuwde de Chinese ambassadeur juist dat het tegenhouden van zo'n export de handelsrelatie met Nederland kan schaden. De apparaten waar het om draait zijn zogeheten extreem ultraviolet (euv) machines. Ze kosten 120 miljoen euro per stuk en zijn essentieel om de komende jaren de meest geavanceerde chips te kunnen maken. ASML is de enige maker ter wereld van deze machines.

Vijftig jaar persconferenties minister-president
Op vrijdag 16 januari 1970 was het minister-president Piet de Jong (KVP, nu CDA) die na afloop van de ministerraad voor het eerst naar Nieuwspoort kwam om een persconferentie te geven voor de schrijvende pers. Na afloop stond hij de radio en tv te woord. Wat is er in vijftig jaar veranderd aan de traditie? We kijken terug, onder andere met premier Mark Rutte, die al bijna 280 vrijdagse persconferenties heeft gegeven.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op vrijdag 17 januari door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie