Uitzending
Nieuwsuur - 16-1-2020

16-1-2020

Nieuwsuur

293 x bekeken | 0 reacties
6
alFitrah-moskee voor de rechter
De salafistische alFitrah-moskee in Utrecht staat vandaag voor de rechter. De Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar de financiering van moskeeŽn in Nederland eist inzage in financiŽle stukken, maar de moskee weigert die te geven. Nieuwsuur en NRC onthulden eerder dat islamitische organisaties in Nederland miljoenen krijgen van Golfstaten. Met de miljoenen uit deze 'onvrije' landen zou volgens de Kamer 'ongewenste beÔnvloeding' mee kunnen komen.

Overlevers over de Hongerwinter
De laatste winter van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden, was een tijd van grote schaarste. Ruim 20.000 mensen kwamen om. Veel kinderen werden uit de grote steden in het westen van het land geŽvacueerd naar boerderijen, volgens historicus Ingrid de Zwarte in totaal ruim veertigduizend. Wij spreken met overlevenden.

Positiewisselingen in het Kremlin
De Russische premier Medvedev heeft gisteren het aftreden van zichzelf en zijn ploeg aangekondigd. Hij wil president Poetin de ruimte geven om een nieuwe regering samen te stellen en de grondwet aan te passen. Medvedev wordt de tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. De nieuwe premier wordt Michail Misjoestin, tot nu toe de baas van de Russische belastingdienst. De onverwachte boodschap volgde kort op Poetins jaarlijkse toespraak tot het parlement, waarin hij voorstelt om de Russische premier voortaan door het parlement te laten kiezen. We spreken Rusland-deskundige Hubert Smeets van de NRC over alle positiewisselingen in het Kremlin.

In deze uitzending van Nieuwsuur was Hubert Smeets te gast. De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op donderdag 16 januari door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie