Uitzending
NieuwsLLiNK - Harmke Pijpers in Parijs

Harmke Pijpers in Parijs

NieuwsLLiNK

9-8-2009

| 2283 x bekeken | 0 reacties
6
Steeds vaker openbaart de kracht van internet zich als de reguliere pers geen aandacht kan, mag of wil besteden aan gebeurtenissen op het toneel van het wereldnieuws. Denk aan de aanhoudende onlusten deze zomer in Iran; het land werd hermetisch afgesloten door de autoriteiten, maar door te Twitteren leverden duizenden Iraniërs dagelijks hun deel aan het nieuws over de massale protesten naar aanleiding van de herverkiezing van president Ahmadinejad.

Ten tijde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk ging het net even anders. In de achterstandwijken van Parijs braken onlusten uit. De pers dook er bovenop en de beelden van brandende auto’s, stenen gooiende allochtone jongeren en de daaropvolgende charges van de ME gingen de hele wereld over. Onlusten voorbij? De pers trekt zich samen met de ME terug en hun correspondenten worden elders in de wereld gestationeerd om daar het nieuws te verslaan.

‘Dat kan anders!’, zei het Zwitserse tijdschrift L’Hebdo. Ze huurden een pand in de wijk Bondy. In toerbeurt schreven verslaggevers van het blad over de sociale- en economische situatie van deze en andere banlieues om zo de wereld te laten weten wat zich afspeelt in de wijken, ook als er geen auto’s branden. Uit dit initiatief ontstond Bondy Blog. De verslaggevers werden vervangen door jonge en ambitieuze bloggers. Opgegroeid in wijken als Bondy en Clichy sous Bois en met de wil de wereld te vertellen over hun leefsituatie, sociale misstanden, religie, interesses, cultuur en toekomst.

Inmiddels is Bondy Blog een doorslaand succes. Onder dezelfde naam worden blogs opgezet in Marseille en Lyon. De pers pikt het op, de politiek neemt ze serieus. De problemen zijn niet weg, maar door het internet kan iedereen die dat wil kennis nemen van de banlieues.

Grande dame van de Nederlandse journalistiek Harmke Pijpers gaat op geheel eigen wijze en met de voor haar karakteristieke lik lippenstift, grote zonnebril en scherpe tong op pad met een aantal van de bloggers in Bondy.

Wat zij meemaakt en waarover zij en de bloggers van Bondy Blog berichten zie je in de derde aflevering van NieuwsLLiNK.

Deze uitzending van het programma NieuwsLLiNK met de titel Harmke Pijpers in Parijs is uitgezonden op zondag 9 augustus door LLINK. Te gast was Harmke Pijpers.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie