Uitzending
NieuwsLLiNK - Azerbeidzjan

Azerbeidzjan

NieuwsLLiNK

22-8-2008

| 1128 x bekeken | 0 reacties
6
Sinds Azerbeidzjan in 1991 onafhankelijk werd na het uiteenvallen van de Sovjet Unie is er veel veranderd. Van een communistisch, totalitair regime werd er overgeschakeld naar een 'democratie'. Dat dit een overgang is die met de nodige groeipijnen gepaard gaat is duidelijk merkbaar. President Eliyev volgde vijf jaar geleden, na dubieuze verkiezingen, zijn vader op. Samen zijn ze al 15 jaar aan de macht en ook met de aankomende presidentsverkiezingen lijkt hier weinig verandering in te komen.

Onderdeel van een democratisch land volgens de Raad van Europa is een vrije pers. Azerbeidzjan wil niets liever dan bij Europa aansluiten en volgt de richtlijnen van de Raad dan ook nauwkeurig op. Een van die richtlijnen is een publieke omroep. Rik van de Westelaken gaat een week meelopen met zijn Azerbeidzjaanse collega Ilham Sarkhanli, van de jonge publieke zender ITV. Hoe bereiden zij zich voor op de komende verkiezingen?

Rik ervaart dat het begrip nieuwsgaring hier een heel andere inhoud heeft. En wanneer hij op zoek gaat naar de persoon die bepaalt wat het nieuws is vangt hij keer op keer bot. Om antwoorden te krijgen gaat hij zelf op onderzoek uit. Hij spreekt met een trainer van de BBC, die de zender voorbereid op een nauwkeurig verslag van de verkiezingen. Ook spreekt hij de hoofdredacteur van een oppositiekrant en leert hij dat een actieve, onderzoekende instelling hier levensgevaarlijk kan zijn.

Deze uitzending van het programma NieuwsLLiNK met de titel Azerbeidzjan is uitgezonden op vrijdag 22 augustus door LLINK. De presentatie was in handen van Rik van de Westelaken.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!