Uitzending
NieuwsLLiNK - Henk Blanken in Kroatië

Henk Blanken in KroatiŽ

NieuwsLLiNK

13-9-2009

| 1700 x bekeken | 0 reacties
6
Dagbladjournalist Henk Blanken naar Novi List in KroatiŽ

Henk Blanken is adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Een schrijver dus. Niet alleen over het laatste nieuws, Blanken publiceerde ook boeken over mores en ethiek in de journalistiek en de strijd tussen oude en nieuwe media. Kritisch naar de oude garde van journalisten, zich bewust van nieuwe ontwikkelingen binnen zijn vakgebied.

Blanken gaat een week samenwerken met journalisten van dagblad Novi List in KroatiŽ. Net als zijn eigen krant een regionaal dagblad. Het hoofdkantoor staat in de havenstad Rijeka, een kantoor van correspondenten in hoofdstad Zagreb. Een krant die in handen is van een multimiljonair, net zoals alle andere kranten van het land in handen zijn van commerciŽle partijen.
Maar met Novi List is iets geks aan de hand; waar andere dagbladen steeds Ďgelerí worden, meer belust op sensatie, showbizz, bij de massa makkelijk scorende onderwerpen, ondertussen scherp kritische stukken achterwege latend, daar krijgt Novi List van eigenaar Robert JeziÁ de vrije hand om als enige nog objectief, kritisch en analytisch te zijn.

En dat is wel nodig ook. KroatiŽ wil niets liever, de meeste van haar inwoners in ieder geval, dan lid te worden van de EU. Maar de toetreding is net Ďon-holdí gezet. Teveel corruptie, een sluimerend grensconflict met buurland en EU-lid SloveniŽ en de privatisering van staatbedrijven, ook een voorwaarde om bij de EU te mogen komen, verloopt op zijn zachts gezegd moeizaam.

Een kritische pers is dan noodzaak. Blanken gaat op onderzoek hoe het daarmee is gesteld en bijt zich vast in verhalen over corruptie en privatisering van de enorme scheepswerven in Rijeka.

Deze uitzending van het programma NieuwsLLiNK met de titel Henk Blanken in KroatiŽ is uitgezonden op zondag 13 september door LLINK. Te gast was Henk Blanken.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie