Uitzending
NieuwsLLiNK - Jildou van der Bijl in Oeganda

Jildou van der Bijl in Oeganda

NieuwsLLiNK

6-9-2009

| 1692 x bekeken | 0 reacties
7
Als je aan Afrika denkt, dan denk je aan armoede. Zeg je Oeganda, dan komt al snel de naam Idi Amin naar voren en anders wel bloedige beelden van kindsoldaten, zoals die jarenlang het beeld van dit deel van Afrika hebben bepaald. Maar Afrika en Oeganda hebben meer te bieden. Jildou van der Bijl is hoofdredacteur van de populaire vrouwenglossy LINDA. en voor NieuwsLLiNK gaat zij die andere kant van Afrika verkennen.

African Woman Magazine is opgericht door de bekende Oegandese ontwerpster Sylvia Owori. Selfmade zakenvrouw en begaan met de positie en emancipatie van de Afrikaanse vrouw. Zeg maar, de zwarte Linda de Mol, die zelf al jaren het gezicht is en mede de stijl bepaalt van haar magazine. Maar waar LINDA. in alle vrijheid kan publiceren over homoís, borstamputaties, make-uploze BN-ers en armoede in Nederland, moet Sylvia een behoudender koers varen.

En toch neemt African Woman Magazine een duidelijke voortrekkersrol op zich. Het geeft de zwarte vrouw een stem. Of het nu gaat om HIV / Aids, vrouwen met overgewicht of over de laatste mode in hoofdstad Kampala; Sylvia en African Woman bepalen de trend.

Voor Jildou betekent NieuwsLLiNK een paradoxale combinatie tussen de glitter en glamour van het maken van een vrouwenglossy in een land waar nog steeds armoede voor de meeste inwoners het leven bepaalt.

Deze uitzending van het programma NieuwsLLiNK met de titel Jildou van der Bijl in Oeganda is uitgezonden op zondag 6 september door LLINK. Te gast was Jildou van der Bijl.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie