Uitzending
NieuwsLLiNK - Hans Laroes in China

Hans Laroes in China

NieuwsLLiNK

23-8-2009

| 1390 x bekeken | 0 reacties
5
In de vijfde aflevering van NieuwsLLiNK krijgt hoofdredacteur van het NOS journaal Hans Laroes een unieke kijk achter de schermen bij de internationale afdeling van CCTV; de staatstelevisie van China. Dé kans om te zien welk beeld van de wereld de Chinezen krijgen voorgespiegeld. Laroes werkt een week op de redactie van het wekelijkse nieuwsbulletin World Weekly.

Als het over China en journalistiek gaat dan denk je in eerste instantie aan censuur, aan onderwerpen zoals Falun Gong en Tibet, die niet besproken mogen worden. Bij China denk je aan onderdrukking, een op hol geslagen economie, een grootmacht met een totalitair regime. Maar als je voor NieuwsLLiNK op pad gaat is het juist de bedoeling deze aannames te laten varen. Met een open vizier het land en je tijdelijke werkgever tegemoet te treden om zo een welafgewogen mening te formuleren hoe het werkelijk zit met journalistiek in China. Zo ook Laroes.

De voorbereiding van de reis van Laroes levert in ieder geval al de nodige hoofdbrekens op. De Foreign Office is een bureau binnen de enorme organisatie van CCTV dat zich bezig houdt met alle internationale contacten van de staatstelevisie. Als je vanuit daar toegang wil krijgen tot de redacties van CCTV ben je voor je het weet zes weken verder. Hoezo bureaucratisch, log en groot? Maar zo traag en ondoorzichtig dit bureau werkt, zo vlot en open is de redactie van World Weekly als je daar eenmaal welkom bent geheten. Een moderne organisatie binnen het op communistische beginselen gestoelde CCTV. Een weerspiegeling van hoe het oude China in snel tempo verandert in een steeds opener maatschappij. Maar hoe open is dat eigenlijk?

Op alle vragen die Laroes stelt krijgt hij antwoord, zo lijkt het. Een vertegenwoordiger van de communistische partij controleert de inhoud en de gang van de teamleden van World Weekly dagelijks. Al te kritische onderwerpen worden geschuwd, te pro-Amerikaans kan niet. Zo is de maanlanding is niet zozeer door een Amerikaan gedaan, als wel door de mensheid; ‘Neil Armstrong was ook een beetje Chinees dus!’
De openheid verbaast en intrigeert. Maar tegelijkertijd ligt er een diepere laag onder. De producer is lid van de communistische partij, natuurlijk, omdat je als journalist ook de grondbeginselen van het communisme moet begrijpen. Maar of zij iets weet van journalisten die nog steeds op mysterieuze wijze verdwijnen? Dat dan weer niet ...

China’s nieuwe openheid kent grenzen. Waar deze liggen ondervindt Hans Laroes in de vijfde aflevering van NieuwsLLiNK.

Deze uitzending van het programma NieuwsLLiNK met de titel Hans Laroes in China is uitgezonden op zondag 23 augustus door LLINK. Te gast was Hans Laroes.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie