Uitzending
NieuwsLLiNK - Paul van Liempt in Sierra Leone

Paul van Liempt in Sierra Leone

NieuwsLLiNK

16-8-2009

| 1951 x bekeken | 0 reacties
6
Als Paul van Liempt dacht dat hij met zijn dagelijkse actualiteitenshow bij BNR Nieuwsradio ‘Aan de slag met Paul van Liempt’ al had ervaren wat hard werken was, dan komt hij bedrogen uit na een weekje ploeteren bij Radio Tombo in Sierra Leone.

Want als je dagelijkse taak niet alleen de invulling van de uitzendingen is, maar ook om genoeg brandstof voor het aggregaat van het station te regelen, dan komt journalistieke verslaggeving al snel in een heel andere daglicht te staan. Tel daarbij op dat de bevolking van Sierra Leone nog steeds herstellende is van een bloedige burgeroorlog en het op dit moment het allerarmst land ter wereld is, dan is het veilig te stellen dat Paul van Liempt in de vierde aflevering van NieuwsLLiNK pas echt ‘aan de slag’ gaat.

Radio Tombo is een klein station dat eind jaren negentig is opgezet daar Saluh Mangeh. Tijdens de oorlog en ook tijdens het beginnende vredesproces waren er maar twee radiostations in heel Sierra Leone. Ze zaten allebei in Freetown, maar de uitzendingen bereikten het vissersdorp Tombo niet vanwege de bergketen die tussen Freetown en Tombo in ligt. Het radiostation was in eerste instantie vooral bedoeld om de mensen te informeren over het vredesproces en om dat proces verder te helpen. De bewoners van Tombo waren na de oorlog, net als alle gemeenschappen in het land, sterk verdeeld. De boodschap van de radio in de begin jaren was vooral gericht op verzoening: ‘If we don’t have faith in eachother, if we stay divided, we are lost’.

Tegenwoordig heeft Radio Tombo nog steeds een voorlichtende rol. Als Van Liempt in Tombo is, is het grote nieuws dat het Ministerie van Visserij heeft afgekondigd dat fijnmazige netten niet meer gebruikt mogen worden. Voor de gemeenschap in Tombo, die zijn wortels diep in de vissersgemeenschap heeft, zijn de gevolgen van de nieuwe wet verstrekkend. Grote Japanse en Taiwanese vissersboten vissen de kustwateren voor Tombo helemaal leeg. Wat overblijft zijn de kleinere vissen die alleen te vangen zijn met, jawel, fijnmazige netten.

Voor Paul van Liempt een mooie klus om zijn journalistieke tanden in te zetten. Onder de brandende Afrikaanse zon, in een studio waar de stroom regelmatig uitvalt en waar de taal een soms onbegrijpelijke mengeling is tussen Engels en lokale dialecten, kan Van Liempt laten zien wat hij waard is.

Deze uitzending van het programma NieuwsLLiNK met de titel Paul van Liempt in Sierra Leone is uitgezonden op zondag 16 augustus door LLINK. Te gast was Paul van Liempt.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie