Bijna alle supermarkten hebben tegenwoordig een nieuwe kip, van een langzamer groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal. De verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde onderzoeken de nieuwe kip uit de supermarkt: wat houdt 'langzamer groeiend' precies in? En waarom zou je een kip langzamer laten opgroeien? De websites van de verschillende supermarkten vertellen ons dat het welzijn van de langzaam groeiende kip beter is dan dat van de zogenaamde plofkip.
Daan Nieber gaat langs bij de universiteit van Wageningen. Zij doen onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe kip op het gebied van welzijn.
Marijn Frank bezoekt een kippenboer met echt langzaam groeiende kippen. Zijn kippen leven tussen de 12 en 26 weken. Dat is een stuk langer dan de nieuwe langzaam groeiende kip van de supermarkt. Volgende de boer is de nieuwe kip van de supermarkt een wassen neus; ze zitten nog steeds hun hele leven binnen met heel veel andere kippen en leven maar een week langer dan de plofkip. Ersin gaat langs bij de slachter om de nieuwe kip aan het eind van zijn leven te zien. De kip ziet er iets anders uit, hij heeft stevigere poten dan de reguliere kip. Het is niet te zeggen of deze kip gelukkiger is dan de reguliere kip, sterker nog: de reguliere kip heeft het volgens de slachter helemaal niet zo slecht. Als we wereldwijd de langzamer groeiende kip zouden gaan fokken zou het echter wel rampzalig zijn voor het milieu.
De presentatie was in handen van
Ersin Kiris,
Marijn Frank,
Daan Nieber,
Sofie van den Enk en
Teun van de Keuken. Deze uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde met de titel Kip werd uitgezonden op donderdag 28 september door de KRO en de
NTR.