Om kaas te maken heb je stremsel nodig, maar wat is dat eigenlijk? En wat is vegetarische stremsel? De Keuringsdienst trekt eropuit. Om kaas te maken heb je stremsel nodig, maar wat is dat eigenlijk? En wat is vegetarische stremsel? De Keuringsdienst trekt eropuit en ontdekt dat er tegenwoordig veel stremsel wordt gebruikt dat wordt geproduceerd door genetisch gemodificeerd gist. Sofie gaat kijken bij een kaasmaker. Daar ziet ze dat stremsel wordt gebruikt om de melk te scheiden in wei en wrongel. Van de wrongel wordt kaas gemaakt. De kaasmaker vertelt dat stremsel wordt gewonnen uit de lebmaag van een kalf. Marijn gaat op bezoek bij de grootste kalverslachterij ter wereld. Die staat in Nederland. Een koe moet jaarlijks kalveren om melk te kunnen blijven geven. De meeste van die kalfjes worden geslacht. Het stremsel is een bijproduct van die slacht. Er bestaat ook nog zoiets als vegetarisch en microbieel stremsel. Dat wordt onder andere gemaakt bij DSM in Delft. Daan hoort daar dat het DSM twintig jaar geleden is gelukt om door middel van genetische modificatie een gen van een kalf te plaatsen in het DNA van een gist. Nu maakt dat gist stremsel, het is identiek aan het stremsel uit een kalfsmaag. Omdat het gist gemodificeerd is en niet het stremsel zelf, hoeft het niet als genetisch gemodificeerd te worden gedeclareerd bij de ingrediënten.
De presentatie was in handen van
Ersin Kiris,
Marijn Frank,
Daan Nieber,
Sofie van den Enk en
Teun van de Keuken. Deze uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde met de titel Stremsel werd uitgezonden op donderdag 21 september door de KRO en de
NTR.