Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De darmen

De darmen

Je Lijf, Je Leven

7-11-2010

| 2773 x bekeken | 2 reacties
7
Voordat ons voedsel omgezet is tot poep, legt het een lange reis af door ons lichaam. De voedselbrij passeert verschillende stationnetjes waar van alles met het voedsel gebeurt. Net zolang totdat het klaar is om het lichaam te verlaten als…poep!

Wist je dat:
Deze reis maar liefst 9 meter lang is?!...
Dat hij over die afstand wel 24 tot 48 uur doet?!...
En dat jouw emoties deze reis kunnen versnellen of juist vertragen?!...

In deze aflevering legt dokter Morijntje zelf het voedseltraject af in een prachtige oude stoomlocomotief. Met water, ontbijtkoek en allerlei sappen laat ze exact zien wat er in het lichaam met je voedsel gebeurt totdat het omgezet is in poep.

En er stapt een bijzondere passagier in: dokter Brummer. Hij vertelt Morijn hoe winden ontstaan en hoe lang je eten in de dikke darm verblijft. Ook legt hij uit wat PDS is en hoe diarree ontstaat.

Poep; je hebt het in alle soorten en maten. Maar komt het dat je de ene dag dunne poep hebt en de volgende dag weer harde keutels? Sander doet o.a. onderzoek naar poep en legt uit hoe het komt dat je poep elke dag weer anders is.

Marthe doet ook onderzoek naar poep. Zij laat Morijntje zien dat het mogelijk is om te koken op je eigen poep!

Tot slot springt Morijntje op een racefiets en hoort ze van voedingsdeskundige Peter Res hoe Nederlandse wielrenners voorkomen dat ze uitgeschakeld worden door reizigersdiarree.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De darmen is uitgezonden op zondag 7 november door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie